Hopp til innhold

Vil stenge fødestue i sommer: – Risikoen er akseptabel

På grunn av innsparinger på 120 millioner kroner ønsker direktøren ved Nordlandssykehuset å stenge fødestuen i Lofoten i fire uker i sommer. – Nå får det være nok, sier ordføreren i Vestvågøy.

Nordlandssykehuset Lofoten på Gravdal

INGEN FØDSLER I JULI: Direktøren ved Nordlandssykehuset ønsker fire uker feriestengning av fødestua i Lofoten, med bortfall av beredskap for katastrofekeisersnitt og tilbud om gynekolog.

Foto: Tommy Johansen

Paul Martin Strand

Administrerende direktør Paul Martin Strand i Helse Nord må spare 200 til 250 mill kroner i årene fremover.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Administrerende direktør Paul Martin Strand har i sin innstilling til styremøtet på torsdag anbefalt å stenge fødestua ved Nordlandssykehuset Lofoten i juli.

– Risikoen ved sommerstengning av fødestuen i Lofoten er akseptabel, skriver direktøren i sin innstilling til styret ved sykehuset.

Det er ordføreren i Vestvågøy totalt uenig i.

Jonny Finstad

Jonny Finstad, ordfører i Vestvågøy.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Det er trist at direktøren vil akseptere en større risiko for kvinnene i Lofoten. Det er ikke akseptabelt og en forskjellsbehandling som er svært uheldig, sier ordfører Jonny Finstad (H).

Hvis styret vedtar dette, vil fødende henvises til Stokmarknes eller Bodø. Med mindre enn to uker til termin kan ikke gravide reise med fly. Dermed kan reisetiden i verste fall bli over tre timer for dem som bor ytterst i Lofoten.

Må spare penger

Randi Angelsen, informasjonssjef Nordlandssykehuset

Randi Angelsen, kommunikasjonssjef ved Nordlandssykehuset.

Foto: NRK

Som følge av store investeringer ved sykehuset i Vesterålen og i Bodø, må Nordlandssykehuset gjennomføre innsparinger på til sammen 120 millioner inneværende år. Ved å stenge fødestua ved sykehuset i Gravdal sparer de 686.000 kroner.

– Disse fire ukene er det rundt seks kvinner som får tilbud om fødsel andre steder. Dette er ett av mange tiltak for å ta ned utgiftene ved sykehuset. Tilsvarende beløp vil også bli tatt ned ved Stokmarknes og ved kvinneklinikken i Bodø, sier Randi Angelsen, kommunikasjonssjef ved Nordlandssykehuset til NRK.

– Det er ikke sykehuset i Lofoten som skal finansiere utbyggingen av sykehuset i Bodø og i Vesterålen. Nå får det være nok, sier ordfører Jonny Finstad.

Har gjennomført risikoanalyse

Nordlandssykehuset i Bodø i uvær

Nordlandssykehuset må spare 120 millioner kroner inneværende år.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Gjennom arbeidet med budsjettprosessen har Kvinne- barn klinikken vurdert risikoen ved feriestengning av fødestua.

En forutsetning for risikoanalysen er at alle gravide med termin i perioden informeres og anbefales å reise til valgt fødested én uke før termin.

Det vil opprettholdes et tilbud om ultralyd screening hos jordmor i to uker og følgetjeneste av jordmor når pasienter må transporteres til Stokmarknes eller Bodø.

I fjor sommer fortalte Helse Nord-direktør Lars Vorland at mangelen på vikarer var så prekær at Helse Nord derfor vurderte å stenge ned hele sykehus om sommeren. Men helseminister Bent Høie (H) satte foten ned.

fødereise
Veronica Reinholdtsen

TVINGES TIL Å FØDE I NABOBYEN: Høygravide Veronica Reinholdtsen gjør alt hun kan for å få føde i hjembyen Narvik. Hun håper akupunktur kan sette i gang fødselen.