Hopp til innhold

Har skutt tre gauper på øya som skal være rovdyrfri

På Tjeldøya i Nordland har staten bestemt at det ikke skal være rovdyr. Likevel har jegerne skutt tre gauper på under en måned. – De er helt umulig å bli kvitt.

Anders Huva

– Det er umulig å gjøre Tjeldøya gaupefri, sier jeger og reineier Anders Huva.

Foto: Mathis Eira

Den storstilte gaupejakten på Tjeldøya i Ofoten i Nordland fortsetter.

Staten har bestemt at den 187 kvadratkilometer store øya skal være fri for rovdyr, men likevel blir reinsdyrene stadig ofre for gaupene.

Reineier Anders Huva og jaktlaget gjør alt de kan for å holde Tjeldøya gaupefri.

– Vi ligger ute og jakter når været tillater det, vi gjør absolutt alt i vår makt, sier Huva.

Har skutt tre gauper

Foreløpig har jegerne bare delvis lyktes. I løpet av den siste måneden er det blitt skutt tre gauper.

Søndag ble en hunngaupe på 18 kilo felt. 12. mars felte jaktlaget en voksen hunngaupe på 14 kilo, og for drøye fire uker siden ble et hanndyr på 24 kilo felt.

Men nå begynner det å haste. Rundt påsketider er den frie jakten over, deretter må jegerne søke om skadefellingstillatelse.

Og fortsatt tror jegerne det er minst tre gauper igjen på øya.

(artikkelen fortsetter under)

Hanngaupe felt på Tjeldøya

Denne hanngaupa ble offer for jaktlaget på Tjeldøya for drøye tre uker siden. Øya er et prioritert beiteområde og skal være rovdyrfritt.

Foto: Anders Huva

Har mistet mange dyr

Gaupa trives godt i Tjeldøyas kuperte terreng blant skrenter og kratt. Terrenget gjør det samtidig utfordrende for jaktlaget å finne gaupen.

– Når vi skal inn i områdene på vintertid nytter det ikke med ski. Vi må ha stegjern og truger, men det er god fjelltrening, sier Huva.

Så langt i år har gaupene tatt mellom ti og tolv rein og Huva sier det ulendte terrenget gjør det vanskelig å finne kadavre.

(artikkelen fortsetter under)

Hunngaupe felt på Tjeldøya

Denne 14 kilo tunge hunngaupa ble felt på Tjeldøya for en måned siden

Foto: Anders Huva

– Blir ikke rovdyrfri

Men selv om Tjeldøya er prioritert som beiteområde, og at det dermed ikke skal være rovdyr på øya, tror hverken jegerne, Rovviltnemda eller Fylkesmannen at det er mulig.

Gaupene på Tjeldeøya kommer stort sett vandrende over Ramsundbrua, men er også observert svømmende inn. Hvis vannet i sundet fryser kan den også vandre over isen til øya.

– Å gjøre Tjeldøya helt gaupefri er vanskelig. Det er et dyr som vandrer stort. Man kunne satt opp gjerde på bruen, men gaupen har også andre måter å komme seg over på, sier rådgiver Øyvind Skogstad hos Fylkesmannen i Nordland.

Det samme mener Thomas Norvoll, som er leder for Rovviltnemnda i Nordland.

– Naturen kan vi ikke kontrollere, og det er vedtatt at vi skal ha en bærekraftig gaupebestand i Norge. Da kan vi ikke utrydde dyret i flere hundre kilometers sone rundt områdene den ikke skal være, sier han.

Han mener man heller ikke kan ha ordinær jakt hele året.

– Det går på dyrevelferd. Når gaupa har unger kan man ikke skyte mora og la ungene sulte i hjel, mener Norvoll.

(artikkelen fortsetter under)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Lav terskel for felling

Tidligere i vinter var reineier Anders Huva kritisk til Fylkesmannen og mente det var for vanskelig å få fellingstillatelse.

Skogstad hos Fylkesmannen sier man foretrekker at det tas ut gaupe under kvotejakten i februar og mars, men at det skal være lav terskel for å gi skadefellingstillatelse resten av året.

– Det er veldig positivt at de tar ut dyr nå. Kvotejakten er virkemidlet man ønsker å bruke for å regulere gaupebestanden.

Også Norvoll hos Rovviltnemda sier terskelen bør være lav hele året for felling av gaupe som tar rein.

Jeg mener at man skal ha lav terskel for skadefelling, sier han.