NRK Meny
Normal

Vil skyte 12 svaner før de legger egg

– Vi ønsker å forhindre at store fugler krasjer med fly. Skadepotensialet er meget stort, sier lufthavnsjefen.

Svaner ved Evenes lufthavn

Den voksende svanebestanden er en bekymring for flysikkerheten ved Evenes, og nå er det gitt tillatelse til å felle seks par sangsvaner.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Evenes lufthavn ligger midt i et våtmarksområde og er omringet av to naturreservat, der flere par sangsvaner har slått seg til ro.

Den voksende svanebestanden er en fare for flysikkerheten, og nå er det gitt tillatelse til å felle seks par sangsvaner.

For tredje år på rad har lufthavnsjef Eirik Bergstedt fått tillatelse til å skyte svanene.

– Vi ønsker i størst mulig grad å forhindre at store fugler krasjer med fly. Skadepotensialet er meget stort, sier Bergstedt til NRK.

– Svært høyt antall

Fylkesmann i Nordland, Hill-Marta Solberg ga i år beskjed om at hele seks par kunne felles. Et så høyt antall har det ikke vært tidligere, og fire er allerede skutt.

– Flysikkerheten går foran sangsvaner, sier hun.

I fjor ble det registrert nesten 500 kollisjoner mellom fugl og fly i Norge, noe som er 30 prosent mer enn året før.

I fjor fortalte NRK om svanene ved Evenes flyplass. I år er det bestemt at enda flere svaner må drepes.

Uenig i tiltaket

Men det er ikke alle som tror at felle dyrene nødvendigvis er det beste valget. Seksjonsleder hos fylkesmannen i Nordland, Sveinung Bertnes Råheim, mener det ikke er uproblematisk å felle sangsvaner i et naturreservat.

– Jeg er ikke sikker på at tiltaket vil fungere optimalt. Svaneproblemet vil ikke forsvinne selv om de skyter tolv av dem, mener Bertnes Råheim.

– Selv om du skyter eller fjerner sangsvaner vil nok nye komme til neste år. De er tross alt en art i vekst, konkluderer han.

Evenes lufthavn

Evenes lufthavn ligger midt i et våtmarksområde og er omringet av to naturreservat, der flere par sangsvaner har slått seg til ro.

Foto: Sigurd Steinum / NRK
Laster kart, vennligst vent...