NRK Meny
Normal

- Vil vurdere sammenslåing

Trænaordfører Aina Willumsen mener man må vurdere å slå sammen Rødøy-Lurøy kraftverk med andre nettleverandører.

Træna

Træna: Bor du på bygda, risikerer du å måtte betale mye mer for strøm enn de som bor i byen. Rødøy-Lurøy kraftlag, som leverer strøm til Træna, har dyrest nettleie i landet viser en undersøkelse som Aftenposten har gjort.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Aina Willumsen, ordfører i Træna (Ap)

Trænaordfører Aina Willumsen mener man må vurdere å slå sammen Rødøy-Lurøy kraftverk med andre nettleverandører.

Foto: Jens Kyed / NRK

Rødøy-Lurøy kraftverk har landets dyreste nettleie, som koster en vanlig husstand 6600 kroner mer i året enn den samme leien i Oslo.

Dersom flere kraftlag slår seg sammen, vil flere abonnenter dele på utgiftene til driften av nettet.

Ordfører Aina Willumsen på Træna er ikke fremmed for at et større selskap overtar strømnettet i Rødøy-Lurøy kraftverk.

Dyrest i landet

- Ei utredning kan man alltid være åpen for, det er klart. Det har jo vist seg at utkantene faller mellom to eller flere stoler, at det bli så få abonnenter å dele på. Det er i hvertfall noe som må grundig utredes slik at man vet hva man får før man slår sammen, sier Willumsen.

Per i dag har dette kraftverket landets dyreste nettleie. Årsaken er få abonnenter som skal dele på å betale for driften av strømnettet.

Les også: Vi straffes med skyhøy nettleie

Identitet spiller inn

Men styreleder i kraftverket Leif Finsveen tror ikke det er prisen på nettleia som er viktigst for folk flest.

- Identiteten til det lokale energiselskapet står sterkt i mange lokalsamfunn. Det er vel følelser som ligner mye på de følelsene vi har når det gjelder kommunesammenslåing. Folk vil gjerne ha det de selv er med på å eie, selv om det er litt dyrere, sier styreleder Leif Finsveen i Rødøy-Lurøy Kraftverk.

- Vil svekke distriktene

Også Eilif Amundsen, styreleder i Forum for Strategisk Nettutvikling, er skeptisk til en sentralisering av strømnettet, og frykter for kompetansen i distriktene.

- Man har sentralisert kompetansen, man mangler lokalkunnskap, man mangler kunnskap om nettet, og dermed har man adskillig større problemer med raske aksjoner , sier styreleder Eilif Amundsen i Forum for strategisk nettutvikling.