NRK Meny
Normal

Vil samarbeide med Tromsø

Politiet i Bodø vil samarbeide med Barnehuset i Tromsø om dommeravhørene av barna som nå er involvert i overgrepssaken.

Chatting

CHATTING: Chattekanaler på nett er en av arenaene der potensielle overgripere knytter kontakt med barn.

Foto: Illustrasjonsfoto: Jan Inge Thomassen / NRK

Leder ved Nasjonalt senter for vold og traumatisk stress, Åse Langballe, er en av Norges fremste eksperter på dommeravhør av barn. Langballe har klare råd til de som skal avhøre barna i forbindelse med overgrepssaka i Bodø.

Trygghet

– Det er viktig å passe på at barna føler trygghet i situasjonen at de klarer å fortelle ting slik som de egentlig er. Likeledes at man stiller spørsmål som barna forstår. Spørsmål som er åpne, slik at barna forteller så mye som mulig, og så riktig som mulig. Det er også viktig at man under dommeravhørene ikke presser barna og ikke stiller ledende spørsmål, sier Langballe.

Et dommeravhør er et avhør av en person under 18 år der blant annet barnets bistandsadvokat skal være til stede. Årlig avholdes det 1000 slike dommeravhør i Norge i forbindelse med overgrepssaker.

Uklarheter

Det er foreløpig uklart hvor mange slike dommeravhør som vil bli foretatt i forbindelse med at en mann i 30- åra fra Bodø er pågrepet og siktet for seksuelle overgrep mot barn. Årsaken til uklarhetene er at en ikke vet hvor mange barn som er involvert i saka.

Kriminalsjef ved Salten Politidistrikt, Arne Hammer, sier politiet i Bodø vil be om hjelp for å få gjennomført dommeravhørene.

Barnehuset i Tromsø

– Vi har tre etterforskere hos oss som har tatt egen utdanning i forhold til dommeavhør av barn. I tilegg kommer vil til å samarbeide med Barnehuset i Tromsø, som innehar kompetanse på dette området, sier Arne Hammer.