Vil tilby å reise i tørrfiskens fotspor gjennom 14 land

Europeiske turister skal tilbys en 600 år gammel reisevei som mellom tørrfiskriket Røst i Lofoten og Italia. – Det kan bli en gastronomisk pilegrimsled, sier den italienske kokken Antonio Camello.

Nå skal Querinis hjemreise fra Røst med tørrfisk lokke turister fra hele verden til det lille øysamfunnet i Lofoten.

– Jeg elsker tørrfisk, sier den italienske kokken Antonio Camello. Nå skal Querinis hjemreise fra Røst med tørrfisk lokke turister fra hele verden til det lille øysamfunnet i Lofoten.

Det er over 600 år siden den italienske adels- og handelsmannen Pietro Querino fra Venezia berger seg i land på Røst i Lofoten etter et forlis. På sin reise hjem til Italia hadde han med seg flere bunter med tørrfisk og slik ble denne rare fisken kjent ute i Europa.

I dag er det italienske stemmer igjen på Røst. Det er tørrfiskhenging og matlaging i fokus, men ikke minst ei ny reiselivssatsing.

– Jeg elsker tørrfisk, og blir rørt og glad av å være i Lofoten. Jeg er vokst opp med tørrfisk, og da jeg ble kokk tok jeg tørrfisken med fra barndomshjemmet til restauranten jeg nå driver, sier Antonio Camello til NRK.no.

Det var etter en seiltur i Pietro Querinis fotspor i 2007 fra Venezia til Røst, at den kjente italienske kokken fra Venezia fikk ideen til den nye turistveien i tørrfiskens fotspor. Noen år senere reiste han tilbake i samme rute som de strandete italienerne.

Første stopp var Trondheim, hvor Querini tok seg over til Sverige før han var innom 14 land før han var hjemme i Venezia. Planen er å servere tørrfisk langs hele reiseruta.

Framsnakker tørrfisken

Det er denne ruta som nå skal bli den nye gastronomiske pilegrimsleden. Tørrfisk fra Lofoten var Norges aller første eksportprodukt. I dag er tørrfisk er sammen med annen torsk Norges tredje største eksportvare etter olje og laks.

– Dette blir en av verdens største eksportreiser – med tørrfisk som veiviser. Tørrfisk er et fantastisk produkt som flere bør bli kjent med. Hver gang jeg kommer til Røst lærer nye noe nytt om tørrfisken. Du blir aldri lei, det er stadig mye muligheter for å jobbe videre med den, sier den entusiastiske Camello.

Bare til Italia ble det i fjor eksportert over 2.500 tonn tørrfisk. Camello har reist jorda rundt for å framsnakke tørrfisken, og har vært over hele Europa, Australia, Canada og USA for å servere tørrfisk.

– Stor gastronomisk verdi

– Tørrfisken har en enorm historisk, kulturell og gastronomisk verdi. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette kan bli en suksess, sier Antonio Camello.

Interessenter fra Nordland og Italia samt Europarådet, som må godkjenne en slik vei med kulturveistatus, står nå bak prosjektet «Via Querissima».

Tørrfiskprodusent Steinar Greger er med på prosjektet:

– Jeg tror kan bli noe stort, ikke bare for turisme, men også for salg og videreføring av tørrfisknæringa. Dette gir oss en anledning til å få en av verdens eldste eksportartikler fram i lyset. Vi må få flere yngre folk til å spise tørrfisk, sier Greger.

For de fleste blir tørrfisk brukt som snacks, men Greger vil tilby alle i Norge muligheten til å smake tørrfiskretter som middag.

Vi vet ingenting om framtida til tørrfisken. I stille stunder lurer jeg på om noen vil drive med tørrfiskproduksjon om en generasjon eller to, sier Greger, som selv er tredje generasjon tørrfiskprodusent.

Stor mulighet for Røst

Tore Johansen

Tørrfiskprodusent Tore Johansen mener ideen er spennende.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

En annen tørrfiskprodusent, Tore Johansen, var med på møtet da ideen om den kulinariske tørrfiskreisen ble diskutert på Røst.

– Den er med på å styrke forholdet vårt til Italia, men også Røst som plass. Vi ser også at vi kan tilby fisk til flere land. Dette blir en ny matvei for våre produkter. Vi er i startgropa og spente på hva som kommer ut av dette, sier Johansen.

Nå er planen å få markedsført og godkjent denne gamle reiseveien fra Røst til Venezia som en offisiell kulturvei, slik at turister fra hele verden kan reise i Querinis fotspor mens de nyter ulike tørrfiskretter på veien.