NRK Meny
Normal

Vil redde nettstedet Klara Klok

Disse to politikerne vil forsøke å redde den populære tjenesten Klara Klok. Tilbudet, der ungdom kan stille spørsmål om f.eks. kropp og helse, har flere ganger vært trua av nedleggelse.

Vilde Sofie Nohr og Ketil Kjenseth (V)

VIL AT KLARA KLOK SKAL BESTÅ: ungdomspolitiker Vilde Sofie Nohr og stortingspolitiker Ketil Kjenseth, begge fra partiet Venstre.

Foto: Venstre

Regjeringa foreslår igjen å kutte driftsstøtten til Klara Klok i deres statsbudsjett. Nå har Venstre funnet plass til Klara Klok med 2 millioner kroner i sitt alternative budsjett.

– Klara Klok blir med inn i forhandlingene om statsbudsjett med regjeringa, lover Ketil Kjenseth som sitter i helse og omsorgskomiteen på Stortinget for Venstre.

Klara Klok drives av Nordland fylkeskommune, og finansieringa har vært usikker i alle år, men foreløpig har den blitt redda.

Hild Marit Olsen leser på Klara Klok

FYLKET EIER KLARA KLOK: Det er Nordland fylkeskommune som driver Klara Klok. Her fylkesråd Hild Marit Olsen.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Fylkestinget kan bli nødt til å legge ned spørretjenesten dersom de ikke får de driftsmidlene de trenger fra Helsedirektoratet.

Forrige gang sikret Venstre driftsstøtten, skriver partiet i ei pressemelding.

– Vi har ikke råd til å miste kompetansen de ansatte i Klara Klok sitter på, ei heller at ungdom mister et sted å henvende seg når de trenger hjelp, sier Vilde Sofie Nohr, ungdomskandidat til Stortinget for Venstre i Nordland.

Setter tjenesten i spill

Unge over hele landet benytter seg av Klara Klok, som er en nettbasert tjeneste hvor unge anonymt kan stille spørsmål som angår kropp, helse, følelser og rus. Klara Klok er et svært populært tilbud. I 2015 hadde Klara Klok hele 2,4 millioner besøk.

Også Venstres listetopp i Nordland synes det er trist at unge å miste et viktig helsetilbud.

– Regjeringa og samarbeidspartiene er enige om å satse på psykisk helse. Klara Klok gir et enestående tilbud, og har svært mange brukere. Å sette denne tjenesten i spill i statsbudsjettet er rett og slett uansvarlig av regjeringa, sier Ida G. Johnsen.

Naturlig å google

Spørresiden Klara Klok

KLARE KLOK: Populært tilbud til ungdom

Foto: Skjermdump: Klara-klok.no

For unge i dag er det mer naturlig å google et helsespørsmål enn å ringe til fastlegen. Men å bruke generelle søketjenester garanterer ikke gode, faglige råd. Klara Klok består av fagpersoner, og sikrer derfor at unge får godt funderte svar på det unge måtte lure på.

– Man ser at helsestasjonene for ungdom bare har åpent noen få timer i uka, noe som er gir et begrensa tilbud. Da er det fint å kunne søke hjelp på en døgnåpen nettjeneste som Klara Klok, sier Nohr i ei pressemelding.