Hopp til innhold

Trond vil lage film om roturen over Atlanteren

Trond Erichsen fra Sørfold rodde 4600 kilometer over Atlanteren. Nå vil han lage film om turen.

Video Trond Erichsen rodde over Atlanteren

Trond Erichsen og kameraten Emil rodde fra Gran Canaria over Atlanteren til Barbados i en liten jolle. De håper prestasjonen kan være til inspirasjon for andre.

Erichsen skal holde foredrag og planlegger også film om den strabasiøse turen. Målet er at andre skal la seg inspirere til å komme seg opp av sofakroken.

– Vi gjør en egoistisk ting, men vi håper å inspirerer andre likevel. Folk trenger ikke å gå Mount Everest eller ro over Atlanteren, men folk kan ta seg en tur i lysløypa eller ta en tur i fjellet. Hvis folk gjør det, har vi kommet langt, og nådd et av våre store delmål, sier han.

  • Se de unike bildene fra Atlanterhavet i videoen over

60 dager over Atlanteren

Men det første målet var uansett å krysse Atlanteren. 3. februar nådde de frem til Barbados etter 60 dager alene på havet.

På den knappe syv meter lange båten besto kosten av tørket kjøtt, potetmos, nøtter, sjokolade og mengder med matolje. Det måtte til for å nå kravet om å innta 7000 kalorier om dagen, et behov som er forståelig med tanke på blodslitet trønderen og nordlendingen var igjennom.

– Det er en følelse som det er vanskelig å sette ord på, sa Trond Erichsen vel framme på Barbados.

Video Roere i mål

Med lekk båt over Atlanteren

Roerne rodde døgnet rundt– på totimersskift – det vil si 12 timer hver i døgnet. De hadde mye dårlig vær underveis med vindstyrke opp mot 30 knop, og nattekulden tæret på.

Likevel var det ikke deres egen form de var bekymret for.

– Vi visste at vi fysisk sett kom til å klare det, men vi var litt spent på om båten kom til å holde, sier Eriksen fra Trondheim.

Båten Trond og Emil brukte er en Woodvale pairs ocean rowing boat, som var spesialbygd for å møte utfordringene. Men med et av verdens tøffeste havstykker som terreng, holdt ikke båten uten reparasjoner underveis.

– På et tidspunkt var robåten fylt med mellom 300 og 400 liter vann. Å finne alle lekkasjene var kanskje den største utfordringen vi hadde, sier Eriksen.

– Føler deg veldig liten

Det nest siste døgnet satte rokameratene ny fartsrekord. Den gamle rekorden på 10,3 knop ble slått i natt da en bølge plutselig kom ingensteds fra og fikk båten opp i 11,5 knop.

– Vi var så små i møte med bølgene og ble kastet fra side til side. Også det å plutselig få en to-tre meter lang hai opp ved siden av båten, får deg til å føle deg veldig liten, fortalte guttene.