NRK Meny
Normal

Frykter tyvfiske vil føre til stengte elver

– Bestanden som er så sårbar nå blir mindre og mindre, advarer Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Ulovlige laksegarn er et stort problem i Vesterålen, mener mener Norges jeger- og fiskerforbund.

Norges Jeger- og Fiskerforbund er bekymret over bestanden i elver og vassdrag. At folk setter ut ulovlige laksegarn i Lofoten og Vesterålen kan i verste fall stenge elvene for godt.

– Jeg fant et garn som hadde veldig store masker. Det betyr at det er myntet på stor fisk, sier fiskeutvalgsleder i forbundet Håkon Pedersen til NRK.

Pedersen har beslaglagt garn på garn som han har tatt vare på i garasjen, og er oppgitt over mengden tyvfiske i regionen.

Etterlyser hyppigere kontroller

Ulovlig laksegarn

Håkon Pedersen viser frem ulovlig garn med store masker.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Det er ikke holdbart. Bestanden som er så sårbar nå blir mindre og mindre. Til syvende og sist blir vassdragene stengt. Det er ikke nok laks og ørret til gytebestanden, sier fiskeutvalgslederen.

I en egen bok har Pedersen ført opp alle beslagene Norges Jeger- og Fiskerforbund har gjort opp gjennom tidene.

I fjor høst ble det tatt en mengde laksegarn i tilknytning til vann i Vesterålen, og nå mener forbundet at kontrollene må intensiveres for å få bukt med problemet før det går riktig galt.

– Vi etterlyser Statens Naturoppsyn (SNO) i Lofoten og Vesterålen. De er kun på sporadiske kontroller og det holder ikke.

– Sterkt prioriterte områder

Geir Håkon Olsen

Geir Håkon Olsen lover hyppigere kontroller i regionen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Vanligvis ligger oppsynsbåten til Statens Naturoppsyn i Bodø, og turen til Lofoten og Vesterålen tar tid. Men nå lover oppsynet strengere og hyppigere kontroller i regionen.

– I år vil vi være mer på plass enn tidligere. Før har kontrollene blitt utført i forbindelse med vår samarbeidspartner her ute som er Kystvakta, sier oppsynsmann i SNO, Geir Håkon Olsen.

Tilsynet tar advarslene til Jeger- og Fiskerforbundet på alvor. Olsen forteller at kontrollene vil skje hyppigere i løpet av månedene som kommer.

– Vi vil være mer på plass i Lofoten og Vesterålen. Disse områdene er sterkt prioriterte i år.

Inntil 40 prosent uregistrert

Seniorforsker i Norsk institutt for naturforskning (NINA), Peder Fiske, uttalte til NRK i 2013 at han trodde inntil 40 prosent av laksen som fiskes er uregistrert.

– Ikke all fisken som er uregistrert, er fisket ulovlig. I en del fiske er det ikke krav om at fangsten skal registreres. Både ulovlig og urapportert fiske anslår vi til å ligge mellom 20 og 40 prosent, sa Fiske til NRK.

Håkon Pedersen og hans likesinnede fiskeentusiaster håper på hyppigere kontroll, for konsekvensen kan i verste fall bli elver som stenges for alltid.

– Når tyvfiskere blir tatt med 20 eller 30 fisk så ødelegger det. Det er også det samme om det er hun- eller hanfisk. Det spiller ingen rolle, det ødelegger, sier Pedersen.

Fiskeutvalgslederen tegner et dystert bilde av fisket i Lofoten og Vesterålen om ikke SNO kommer tyvfisket til livs.

– Da er det ikke nok bestand til å holde oppe elva. Det kan gå årevis etter at elva er stengt før bestanden tar seg opp, avslutter Håkon Pedersen.