Vil ikke vitne i Breivik-rettssaken

Benjamin Eriksen (16) fra Mo i Rana ble skutt i magen på Utøya, og skulle egentlig møte i Oslo tingrett for å vitne i dag.

Benjamin Eriksen ble skutt i magen på Utøya, men overlevde

VIL IKKE VITNE: 16 år gamle Benjamin Eriksen slipper å vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

Foto: Einar Breivik / NRK

Torsdag vil fem av de siste som overlevde Anders Behring Breiviks kuler, forklare seg. Det eneste vitnet fra Nordland som skulle forklare seg i terrorrettssaken etter 22. juli, har ikke ønsket å møte i rettssalen.

– Veldig ung

– Det ligger ingen dramatikk bak det at han ikke skal vitne. Benjamin er en ung gutt, og vi har søkt tingretten om å slippe å vitne med bakgrunn i blant annet hans unge alder og situasjon. Det har vi fått innvilget. Derfor blir hans vitnemål istedet lest opp i dag, sier hans bistandsadvokat John Erik Nygaard til NRK.no.

Aktoratet vil lese opp politiforklaring og helseopplysninger om ham i retten.

Ble skutt en gang

Benjamin Eriksen (t.v.), Iselin Stenersen ogStine Pruglehei hagen fra Mo i Rana snakket med NRK lik

– Jeg vil følge med, og se hvordan det ender og hva straffen blir, sier Benjamin Eriksen (t.v). Her sammen med Iselin Stenersen og Stine Pruglhei Hagen.

Foto: Barbro Andersen / NRK

16-åringen befant seg i nærheten av vestspissen, og ble skutt én gang med pistolen eller riflen i venstre side. Han klarte først å komme seg unna, men ble skutt på gjemmestedet nede ved klippene.

Han skjønt først ikke at han var skutt, skriver Rana Blad. Eriksen måtte gjennom fem operasjoner på Ullevål universitetssykehus før han fikk komme hjem igjen til Rana.

Eriksen har også opplevd tida etterpå som tøff, men det har blir lettere etter hvert.

– Vil helst glemme

John Erik Nygaard

Bistandsadvokat John Erik Nygaard representerer sju ungdommer som var på Utøya.

Foto: Einar Breivik / NRK

– Jeg prøver helst å glemme alt, og ikke tenke så mye på det i hverdagen.

Han har fått mye støtte fra venner og omgivelsene. Selv om han prøver å ikke tenke på Anders Behring Breivik, er han klar på at han vil følge med på rettssaken.

– Det blir nok å vekke en del minner, ja. Men jeg vil følge med, og se hvordan det ender og hva straffen blir, sa Benjamin Eriksen til NRK.no like før rettssaken startet.