NRK Meny
Normal

Vil ikke vente mer

Utbyggerne av de 34 omstridte fritidsboligene i Saltstraumen vil ha rask igangsetting av arbeidet innerst i Saltstraumen.

Saltstraumen
Foto: Trine Høklie Jonassen

I går ga Salten Tingrett utbyggerne av Saltstraumen Båthavn medhold i at de har veirett til Jektvik.

- Nå forventer vi at Bodø kommune raskt ordner igangsettingstillatelsen slik som de er pliktig til, sier Bård Larsen, representant for prosjektet Saltsraumen Bathavn.

Kjennelsen innebærer at utbyggerne vil kunne ta i bruk veien for å begynne utbygging av et område med fritidsboliger som mange lokale beboere, grunneiere og miljøorganisasjoner som Norges Naturvernforbund og Verdens Naturfond har tatt sterkt avstand fra.

Vurderer anke

- Vi er ikke enige i kjennelsen. Vi har ikke fått gehør for våre punkter. Mange av argumentene vi framførte i retten blir ikke besvart i dommen, sier Nikolas Stenersen til NTB.

Han er representant for de fem grunneierne som gikk til sak for det de mente var en svært midlertidig veirett, gitt til utbyggerne under andre betingelser enn det som nå ser ut til å bli situasjonen.

Grunneierne har ankerett til 5. august og er i kontakt med sin advokat.

Verdensberømt

Saltstraumen er verdens sterkeste malstrøm, eller tidevannsstrøm, og en av de få turistattraksjoner i Norge som virkelig er verdenskjent.

I løpet av cirka 6 timer presses 372 millioner kubikkmeter sjøvann gjennom en 150 meter bred og 31 meter dyp passasje.

Vannet får en hastighet på opp til 40 kilometer i timen. Saltstraumen er også kjent for et fantastisk fiske.

Bygge raskt

Utbygger Bård Larsen sier at utbyggerne nå vil vurdere situasjonen etter kjennelsen i tingretten og at man avventer om motparten vil anke saken.

- Blant annet må man vurdere situasjonen blant entreprenørene i området. Men protestene som er kommet mot planene har ikke gjort overveldende inntrykk på utbyggerne. Vi antar at vi vil kunne komme i gang relativt raskt, sier Larsen.

(©NTB)