NRK Meny
Normal

Vil ikke ha verdensarvstatus: – Lofoten er attraktivt nok

– Forkastelig hvis en verdensarvstatus gjør at vi ikke får nyte naturen, sier Værøy-ordfører Harald Adolfsen.

Arctic Race of Norway i Lofoten

Lofoten kan havne på UNESCOs verdensarvliste, men ordfører i Værøy, Harald Adolfsen, setter foten ned. Nå skal de seks lofotkommunene Vestvågøy, Vågan, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst behandle saken på nytt. Her fra sykkelrittet Arctic Race sommeren 2013.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

I flere år er det blitt jobbet for å plassere Lofoten på UNESCOs verdensarvliste, etter at Nordisk Ministerråd foreslo dem i 1995.

Lista består av 911 kulturminner og naturområder som har særlig betydning for menneskeheten.

Nå vil ordfører i Værøy, Harald Adolfsen, stoppe hele søknaden.

– Luften har gått ut av verdensarvballongen. Nå bør Lofotrådet sette en endelig stopper for videre arbeid. Det blir min anbefaling til kommunestyret, sier Adolfsen til Lofotposten.

Adolfsen sitter i Lofotrådet, som etter mye frem og tilbake har sendt saken tilbake til de seks lofotkommunene Vestvågøy, Vågan, Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst for ny behandling.

Harald Adolfsen, ordfører Værøy

Ordfører i Værøy, Harald Adolfsen, vil stoppe søknaden om verdensarvstatus for Lofoten.

Foto: NRK / NRK
Ordfører Stein Iversen i Flakstad

Ordfører i Flakstad, Stein Iversen, er fortsatt positiv.

Foto: NRK

Overfor NRK utdyper han skepsisen:

– Mitt standpunkt er at vi ikke bør sende søknaden. Jeg har fått så mange negative signaler knyttet til verdensarvstatusen at jeg som ordfører ikke vil anbefale at vi søker nå.

– Hvilke signaler er det?

– Det er en del begrensninger som gjør meg betenkt. Jeg er ikke imot at vi skal ta vare på naturressursene, men hvis en slik status betyr at innbyggerne ikke får nyte naturen, så synes jeg det er forkastelig.

Vil bestemme selv

I 2009 ba Lofotrådet den rødgrønne regjeringen om å stanse arbeidet med verdensarvsøknad, på grunn av usikkerhet rundt oljevirksomhet utenfor Lofoten.

Ifølge Lofotposten er det første gang etter at de nye kommunestyrene ble valgt i 2011 at verdensarvstatus settes på sakskartet.

Værøy-ordføreren vil helst bestemme over naturen selv.

– Du kan godt si at jeg frykter for å miste selvråderetten. Vi er i stand til å ivareta naturen her på en skikkelig måte, uten at noen skal legge begrensninger.

Spesielt spørsmålet om oljeutvinning i området er et sentralt tema, og også et argument Adolfsen vektlegger.

– Nå er ikke jeg noen tilhenger av oljeutvinning lenger, men det kommer nok i fremtida. Og da vil en verdensarvstatus begrense mulighetene, hevder han.

Vil ha svar

Lofoten

Olje eller verdensarv kan bli valget for Lofoten og idylliske Hamnøy, som dette motivet er fra.

Foto: Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm

I det felles saksfremlegget til kommunene, som er skrevet av sekreteriatsleder Kjell Furu i Lofotrådet, skisseres det også en minimumsløsning, skriver Lofotposten.

Det innebærer at verdensarvområdet kan bestå kun av kommunene Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst, dersom Vestvågøy og Vågan sier nei.

En slik løsninger avviser Værøy-ordfører Harald Adolfsen. Han er i tillegg ikke helt fornøyd med informasjonen de har fått fra sentralt hold.

– Det er jo stilt et ultimatum om at det ikke blir noe av, dersom Værøy og Røst ikke er med. Da sier det seg selv at noe ligger bak. Jeg har bedt regjeringa om en redegjørelse for hvilke begrensninger en verdensarvstatus medfører.

– Men vi vil gjerne styre bruken av naturperla Værøy selv, legger han til.

– Kan gi turistløft

Ikke alle er likevel negativ til å søke om verdensarvstatus. Flakstad-ordfører Stein Iversen er blant dem som fortsatt vil søke.

– Men det har gått en tid siden saken var på dagsorden. Kommunestyret var positiv sist saken var oppe. Jeg tviler på at holdningen har endret seg, sier han til Lofotposten.

Han sier til avisa at statusen kan gi et løft for reiselivet i form av økt interesse for Lofoten. Han ser også muligheter for fiskerinæringa.

– Det er viktig å få avklart om arbeidet skal gå videre. Lofoten må nå si ja eller nei. Om det blir ja, ere det likevel ikke sikkert at regjeringen vil følge rådet. Jeg regner med at oljespørsmålet fortsatt vil påvirke utfallet, sier Iversen og legger til at kommunestyret skal behandle saken i juni.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.