Vil ikke lenger flytte rullebanen

Den politiske ledelsen i Bodø er ikke lenger like bombatisk i kravet om å flytte rullebanen sørover.

Video Vil flytte rullebanen i Bodø

I oktober i fjor – 4 måneder etter at Stortinget besluttet å legge ned jagerflybasen i Bodø - vedtok et svært splittet Bodø bystyre følgende videre strategi for rullebanen og de svært attraktive områdene på bodøhalvøya.

Foto: Nyhetsspiller

Det skjer til tross for at den borgerlige ledelsen for et halvt år siden hardnakket hevdet at dette måtte skje uavhengig av om Luftforsvaret trakk seg ut av kommunen eller ikke.

Det er i en ekstraordinær sak til formannskapets møte den 16. mai at rådmann Rolf Kåre Jensen på oppdrag fra ordføreren legger fram et forslag om å «myke opp» kravet om flytting fra i fjor høst.

I oktober i fjor – 4 måneder etter at Stortinget besluttet å legge ned jagerflybasen i Bodø - vedtok et svært splittet Bodø bystyre følgende videre strategi for rullebanen og de svært attraktive områdene på bodøhalvøya.

«Bystyret stiller som et absolutt krav til nasjonale myndigheter at dagens rullebane i Bodø flyttes cirka to kilopmeter sørvest, uavhengig av beslutningen om basestruktur for nye kampfly», het det i vedtaket.

Ifølge ordfører Ole H. Hjartøy er det derimot flere forhold som har endret seg siden vedtaket ble fattet i fjor høst.

- Det er viktig på kort sikt å bevare Bodø Lufthavn som en av landsdelens viktigste flyplasser, dermed må vi myke opp vedtaket i fjor for ikke å ødelegge Bodø Lufthavns posisjon og viktighet.

- I tillegg har Luftforsvaret signalisert at de vil kunne beholde F16-aktivetet i Bodø lengre enn vi trodde i fjor.

Kostnadsspørsmål

Årsaken er ifølge det NRK forstår også mer sammensatt. For det første er kommunen redd for at etablering av en ny rullebane vil vanskeliggjøre videre forsvarsaktivitet på rullebanen.

Det handler både om kostnader ved flytting, men også om at Avinor ikke ønsker å bygge en ny rullebane i sør på 3000 meter. Det vil umuliggjøre kampflyaktivitet med F16 og F35, som har krav om 3000 meter flystripe.

Bodø kommune innser også at man står ganske alene om å ønske å flytte rullebanen sørover, for dermed å frigjøre arealene som ligger nærmest bebyggelsen.

- Kuvending

Arbeiderpartiet møtte i fjor høst sterkt kritikk for ikke å støtte kravet om å flytte rullebanen, og ble kalt «lite visjonær» av ordfører Ole Hjartøy. (H).

– Nå registrerer vi at Høyre og posisjonen gjør ei kuvending, sier Trud Berg som er medlem av formannskapet for Arbeiderpartiet til NRK.no.

Men dette er ikke ordfører Hjartøy enig i.

- Vi gjør ingen kuvending, vårt langsiktige mål er fortsatt å arbeidet for å flytte rullebanen sørover for å kunne utvikle byen best mulig. Men på kort sikt - de neste 10-15 årene, er det andre hensyn som veier tungt, forklarer han.