NRK Meny
Normal

Vil ikke flytte med milliongjeld i bagasjen

Over 1000 arbeidsplasser kan stå i fare på Andøya når Stortinget den 15. november skal avgjøre forsvarets framtid. Inntil da har familien Jakobsen-Nilsen satt livet og alle oppussingsplanene på vent.

Familien må kanskje flytte når det blir klart hva som vil skje med Andøy flystasjon.

Familien Jakobsen/ Nilsen på fire har ufrivillig fått satt livet på vent, de vet ikke om det er jobb til pappa Anders Nilsen, eller om de kan fortsette å bo i huset de har kjøpt på Andøya. Fra venstre, pappa Andreas Nilsen, mamma Hanne Martine Jakobsen, og sønnene Noah og Mathias.

– Vi vet ikke om vi får være her og om vi får solgt huset dersom vi blir tvunget til å flytte, derfor har vi stoppet opp med alt, sier Hanne Martine Jakobsen.

Hun har en trygg jobb i NAV, mens mannen Anders Nilsen er mannskap på forsvarets overvåkingsfly Orion, som er stasjonert på Andøya. Sammen har de barna Noah (5) og Mathias (3), og et hus som de kjøpte for 1,4 millioner kroner på Bleik.

Usikkerhet rundt arbeidsplassene i kommunen har ført til at eiendomsmarkedet står helt stille.

– Den prisen vi ga vil vi aldri få igjen. Det å ta med seg familien å flytte med milliongjeld i bagasjen er ikke gunstig, sier Nilsen.

Forhandler om framtida

Mens familien venter på en avklaring, foregår det forhandlinger på Stortinget denne uka som kan avgjøre skjebnen til innbyggerne i kommunen. De tre største partiene på Stortinget Ap, H og Frp er enige om de største investeringspostene, noe som gjør at planen trolig går gjennom i Stortinget.

Nå diskuteres blant annet nedleggelse av Andøya flystasjon, helikopter på Bardufoss og kystjegerkommandoen. SV trakk seg før helga fra forhandlingene og Senterpartiet krevde mer penger til hær og heimevern for at de skal gi sin støtte.

– Langtidsplanen er en av de viktigste sakene dette tiåret. Det hadde vært ønskelig med et enda større flertall, men vi kan klare oss uten småpartiene når saken skal behandles i Stortinget, sier Øyvind Halleraker (H).

Familien Jacobsen Nilsen på Andøya

Familien gleder seg til å få et svar på hva stortingspolitikerne i midten av november. De ønsker å bo i Andøy, selv om flystasjonen på Andenes blir lagt ned.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Folketallet falt da forsvaret dro

Litt lenger sør, i Lødingen, mistet de rundt 300 arbeidsplasser da Telenor og Forsvaret la ned sin virksomhet mellom 90- og 2000-tallet. Siden da har folketallet i kommunen blitt redusert med over 400 personer.

– Det har hatt en enorm konsekvens for Lødingensamfunnet. Begge de to var store kjøpere av varer og tjenester, sier ordfører Atle Andersen (Ap).

De fikk status som en såkalt omstillingskommune, men pengene fra staten og fylket kunne ikke erstatte arbeidsplassene. Ordføreren har ingen gode råd å dele med de som kjemper på Andøya.

– Det er forferdelig vanskelig å fylle tomrommet. Vi har kanskje klart å skape noe nytt, men i begrenset omfang. Det er veldig tungt når man mister slike hjørnesteinsbedrifter, forklarer Andersen.

En av fem kan miste jobben

Forsvaret er den største arbeidsgiveren i Andenes med 300 ansatte. Dersom Orion-flyene blir erstattet av ubemannede droner, kan mer enn 1000 av de 5000 innbyggerne bli nødt til å flytte, ifølge en rapport fra Samfunnsøkonomisk Analyse bestilt av Andøy kommune.

Men for Anders Nilsen og familien er ikke flytting eller pendling til Evenes et alternativ,

– Nei, det blir vanskelig med to små barn. Jeg er lite lysten på en tilværelse hvor jeg kun ser dem i helgene, sier han.