Vil ikke flytte hjem til Lofoten hvis sykehustilbud forsvinner

19 år gamle Silje Marie Møller mener det ikke blir trygt å bo i Lofoten hvis akuttkirurgien forsvinner fra lokalsykehuset. Derfor har hun skrevet et rasende brev til helseministeren.

Silje Marie Møller

– Hvor feig er den blå regjeringen som velger å minke helsetilbudene rundt om i landet for å spare penger, raser Møller i brevet hun har lagt ut på Facebook.

Foto: Yasmin Hadafow

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

Brevet til helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) er lest av mange.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Forslaget om å legge ned akuttkirurgien ved fem lokalsykehus – deriblant Gravdal og Narvik, vekker harme hos mange. Deriblant Silje Marie Møller, opprinnelig fra Reine, men som i dag er bosatt i Tromsø i forbindelse med studier.

I går ettermiddag la hun ut et åpent brev på Facebook der hun gir helseminister Bent Høie huden full. 19-åringen er nemlig svært kritisk til regjeringens kuttplaner.

– Planene berører blant annet sykehuset på Gravdal, som er nærmest min familie, og muligens en dag i fremtiden for meg. Nedleggelse av akuttberedskap vil innebære at tryggheten for meg og min familie blir minimalisert, skriver Møller i innlegget, som i skrivende stund er delt 500 ganger.

– Frykter liv kan gå tapt

Til NRK sier Møller at hun har et sterkt ønske om å flytte tilbake til hjemplassen en gang i fremtida, men at det blir uaktuelt dersom forslaget gjennomføres.

– Jeg ser jo for meg at jeg får barn i framtiden. Hvis noe da skulle skje føler jeg meg ikke trygg på at hverken jeg, barna eller resten av familien får den nødvendige hjelpen, dersom dette tilbudet legges ned i Gravdal.

Nedleggelse av akuttkirurgi betyr at pasienter som trenger operasjon med én gang, må fraktes til sykehus andre steder. For dem som bor på Reine, kan det bety en 3,5 timer lang reise.

Min familie har vært mye syk og vi har opplevd mye tap. Jeg ser for meg at hvis dette skjer flere ganger, vil det bli problemer. Min familie bor jo på Reine, noe som allerede er en time unna sykehuset. Hvis vi må dra til Stokmarknes frykter jeg liv kan gå tapt.

Silje Marie Møller

– Flere unge engasjerer seg

Elisabeth Holand, leder i aksjonsgruppa for Lofoten sykehus, synes det er bra at også unge gir uttrykk for hvordan de opplever planene. Hun opplever at flere unge nå engasjerer seg i debatten.

– Hvordan framtidens sykehustilbud blir angår også de unge, og vi bør ta dem på alvor. Møller snakker rett fra levra, og gir uttrykk for det mange føler på kroppen, sier Holand.

På mandag klokken 18 er hun med på å arrangere fakkeltog for bevaring av akuttkirurgien på sykehuset i Gravdal.

– Jeg tror det blir den største markeringen vi har hatt rundt sykehuset.

– Ønsker å styrke sykehusene

I en e-post til NRK skriver helseminister Bent Høie at han forstår at Silje Marie og andre som bor i distriktene kan bli engstelige når de hører debatten om lokalsykehusene.

Målet mitt er å styrke de små sykehusene, ikke svekke dem. Jeg ønsker at de skal gjøre mer, og ikke mindre. Målet mitt er at unge mennesker som Silje Marie fortsatt skal kunne bosette seg der de ønsker, og føle seg trygge på at de får god helsehjelp både når det haster og når det ikke haster.

Helseminister Bent Høie (H)

Høie understreker at planen ikke innebærer en konkret beslutning knyttet til innholdet på det enkelte sykehus.

– Geografi og klima er forhold som skal vurderes i de lokale prosessene før eventuell endring. Da skal risiko og forutsetninger for endringene vurderes. Der er først da en får svar på disse konkrete spørsmålene knytte til det enkelte sykehus.

  • Les hele svaret fra Bent Høie under.