NRK Meny
Normal

Tidligere rådmann vil nekte for grov korrupsjon

Rettssaken mot den tidligere rådmannen i Rana som er tiltalt for grov korrupsjon starter mandag. –Min klient vil ikke erkjenne straffskyld, sier forsvareren.

Rådmann Sigmund Johnsen i Rana

I RETTEN: Mandag møter Sigmund Johnsen i retten, tiltalt for grov korrupsjon.

Foto: Øystein Nygård

Statsadvokaten i Nordland tok i januar ut korrupsjonstiltale mot daværende rådmann Sigmund Johnsen og restauranteier Cafer Karan.

Bakgrunnen er at Johnsen på ferie i Tyrkia bodde gratis i leiligheten til Cafe Karan, som er sentral næringsaktør i Rana. Med på ferieturen var også teknisk sjef i kommunen Bjørn Bech Hansen.

LES:

Senere kjøpte rådmannen en leilighet i Mo i Rana for 1,7 millioner kroner. Det ble i ettertid klart at det forelå en takst på 2 millioner kroner.

– Hensikten var å betale

I rettssaken som starter mandag vil ikke Sigmund Johnsen erkjenne straffskyld, forklarer hans forsvarer.

– Han mener det ikke er grunnlag for tiltalepostene og kommer til å benekte straffskyld, sier forsvarer Henrik Boehlke.

Rådmann Sigmund Johnsen i Rana

AVSKJEDIGET: Sigmund Johnsen mistet jobben som rådmann som følge av at han ble tiltalt for grov korrupsjon. Mandag startet rettssaken.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Forsvareren forklarer hva de vil legge vekt på

– I retten vil vi dokumentere at leilighetskjøpet er gjort på ordinære markedsmessige vilkår og vil føre flere bevis knyttet til det. Når det gjelder ferieturen til Tyrkia har det alltid vært rådmannens hensikt å betale for å disponere leiligheten. Det har dessverre ikke blitt gjort og det beklager rådmannen, sier forsvarer Henrik Boehlke.

– Har vært åpen om alt

De involverte har hele tiden nektet straffskyld for korrupsjonsanklagene. Rådmannen har tidligere ikke har lagt skjul på ferieturen og leilighetskjøpet i Tyrkia.

– Jeg har vært åpen om alt og har ikke forsøkt å holde noe hemmelig. Jeg fikk tilbud om å låne leiligheten hans i Tyrkia og takket ja til det. Det er ikke noe galt i å låne hans leilighet. Jeg har flere ganger spurt hva jeg var skyldig Karan, men fått til svar at han ikke ville ha noe, sa Johnsen til NRK.no i fjor.

Kommunen har betydelige forretningsmessige forbindelser til Karan. Sistnevnte er leietaker i Stakobygget, der Karan driver restaurant, og der Rana kommune nå planlegger et kunnskapssenter.

LES:

Åtte dager

Påtalemyndigheten mener Sigmund Johnsen har mottatt en utilbørlig fordel i form av sin stilling. Det er satt av åtte dager til saken, og retten skal nå vurdere om Johnsen og Karan har gjort noe kritikkverdig.

– Det er klart at det har vært en veldig vanskelig tid for Sigmund Johnsen. Alt toppet seg da han ble avskjediget rett før hovedforhandling. Han ser nå frem til at saken skal bli belyst i sin helhet. Vi er av den oppfatning at det som til nå har vært i pressen har gitt et skjevt bilde av fakta i saken.

Kommunens begrunnelse for oppsigelsen av Johnsen i februar, var sviktende omdømme og manglende tillit til sin tidligere rådmann. Svenn Harald Johannesen (39) har blitt konstituert som ny rådmann i Rana.