Vil bruke makt for å hindre at tollen på norsk fisk til EU økes

De pågående forhandlingene om hvor mye penger Norge skal betale for sosial og økonomisk vekst i EU gjennom EØS-avtalen kan føre til økt toll på norsk fisk.

Kjell Ingebrigtsen

Leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen mener Norge må ta i bruk de maktmidlene vi har i forhandlinger med EU.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Norges Fiskarlag vil bruke makt for å hindre at tollen på norsk fisk til EU økes. Det kan nemlig ramme det internasjonale fiskerisamarbeidet for Norge, mener leder Kjell Ingebrigtsen.

– Vi har makt gjennom våre fiskeressurser og hvordan vi forvalter råvarene våre. I tillegg til forskning, og det må vi bruke for å få på plass en avtale som vi sårt trenger, sier Ingebrigtsen.

– Satse på at fornuften seirer

Ingebrigtsen fra Norges Fiskarlag mener det er bekymringsfullt at vi fortsatt ikke har fått på plass en avtale med EU og at forhandlingene er vanskelige.

– Norge er på mange måter avhengig av EU-markedet for å få solgt produktene våre til en god nok pris. Vi må ha en brukbar avtale slik at vi får penger i kassa rett og slett, sier Ingebrigtsen til NRK.no.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Mens fiskerne vil bruke makt, er ikke fiskeriminister Elisabeth Aspaker like sikker på at Norge har særlig til pressmidler på lager.

– Vi har nok ikke så mange midler vi kan ta i bruk, og må nok satse på at fornuften seirer til slutt, sier Aspaker til NRK.no.

Fiskarlagslederen tror i likhet med fiskeriministeren at fornuften til slutt vil seire.

– Men EU er ingen enkel forhandlingspartner, og vi må bruke de mulighetene og makta vi har gjennom fiskeressursene våre. For mat må vi alle ha, sier Ingebrigtsen.

Frykter andre land blir dominerende

Seniorforsker Arne Melchior i NUPI

Seniorforsker Arne Melchior.

Foto: NUPI

Både fiskerne og industrien på land frykter at en ekstra toll på norsk sjømat som eksporteres til EU vil føre til at andre land blir dominerende i EU-markedet.

I tillegg frykter fiskeindustrien i Norge at den nye frihandelsavtalen mellom EU og USA kan gå hardt ut over norske fiskere.

– Derfor er det på tide at Norge og EU også kommer til enighet om en frihandelsavtale for fiskeeksporten, sier seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Arne Melchior.

Han mener forutsigbarhet er viktig, og at det er ugunstig at vilkårene reforhandles til stadighet.

– For det andre betyr ikke de tollfrie kvotene at det er tollfritt. Så det beste vil være å fjerne kvotene og ha tollfrihet som gjelder hele tiden, sier Melchior til NRK.no.