Hopp til innhold

Aktor frykter at politidrapsmann skal drepe igjen

Aktor la i dag ned påstand om tvungent psykisk helsevern for mannen som er tiltalt for drapet på politimannen Olav Kildal i Rana i april.

Aktor Erik Thronæs og forsvarer Finn Ove Smith

Aktor Erik Thronæs og forsvarer Finn Ove Smith er uenige om det er grunnlag for å dømme tiltalte til tvungent psykisk helsevern.

Foto: Adrian Dahl Johansen

Fare for gjentakelse var noe av det aktor Erik Thronæs fokuserte på i sin prosedyre. Tiltaltes forsvarer, Finn Ove Smith, mener det ikke er grunnlag for å dømme tiltalte til tvungent psykisk helsevern.

– Jeg mener at han og samfunnet også vil være vel ivaretatt dersom han er innunder det alminnelige psykiske helsevernet, som han helt klart kvalisfierer for. Forskjellene mellom disse er jo ikke noe særlig betydning innholdsmessig. Samfunnsvernet vil jo vel ivaretatt og ikke noen fare for gjentakelse etter min mening.

Mistet livet i tjeneste: Politioverbetjent Olav Kildal

De etterlatte etter politioverbetjent Olav Kildal bør få 450.000 i erstatning, mener bistandsadvokaten deres.

Foto: Arne Forbord, Rana Blad

Krever 450.000

– Barna til den drepte politimannen Olav Kildal fra Mo bør få 200.000 kroner hver i erstatning fra den drapstiltalte 62-åringen.

Det mener bistandsadvokat Dan Erik Kjellnø, som vil kreve beløpet under rettsaken som avsluttes i Bodø i dag.

– Det vil være en sum til hver av barna og en symbolsk sum til faren til Kildal. De to hadde et svært nært forhold, og faren er hardt rammet av sønnens død.

Krever Nokas-erstatning

Til sammen krever han 450.000 kroner til de etterlatte. Bistandsadvokaten har tro på at retten er enig i kravet.

– Det er et vanlig erstatningsbeløp etter slike saker, og samsvarer med vanlig rettspraksis, blant annet fra Nokas-rettsaken.

– Både i Nokas-saken og her er det en politimann involvert, og i begge sakene er barna myndige, dermed kan man sammenligne de to erstatningene.

I tillegg kommer de direkte utgiftene barna har hatt med dødsfallet.

Trodde det var en narkoman

62-åringen som knivdrepte politimannen Olav Kildal (58), trodde det var narkomane som brøt seg inn i leiligheten hans i april i år. Han mener å ha handlet i selvforsvar.

– Han gir uttrykk for at han ikke visste at det var politiet som kom, og at det var uvedkommende som forsøket å bryte seg inn i boligen. Han ble først klar over at det var politiet som hadde vært på stedet, og at det var en politiman han hadde drept, da han så politistudenten på stedet, sier advokat Finn Ove Smith.

Les mer: Politidrapstiltalt: – Jeg har god samvittighet

Politistudent: – Vurderte å slå med batongen

Video Rettsakens første dag

I retten tidligere denne uka forklarte politistudenten som var med Kildal ut på oppdrag.

– Olav Kildal segnet om mot meg. Jeg vurderte å slå mot tiltalte med batongen, men innser at jeg må treffe bra ettersom jeg er alene, forklarte den 23-årige politistudenten.

I videoen over kan du se mer av hennes forklaring.

Siste dag i retten i dag

Den tiltalte mannen hevdet også at han ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket, stikk i strid med det de sakkyndige hevder.

Forsvareren sier at han tar det til etterretning at hans klient er svært tydelig på at han ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

– Jeg overlater til de sakkyndige å vurdere ham ut fra sykehistorie og så videre, sier Smith.

Les: Fastlegen: – Tiltalte var svært syk

Rana tingrett har satt av fire dager til rettssaken som foregår i Bodø da den tiltalte 62-åringen fra Mo i Rana er innlagt på psykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Nektet medisinering

Dagen før politiet brøt seg inn i leiligheten, hadde 62-åringen nektet å la seg medisinere av en psykiatrisk sykepleier. Da Olav Kildal og politistudenten rykket ut til leiligheten, var politiet kjent med at 62-åringen hadde vist fram en kniv til sykepleieren. De to var imidlertid ikke informert om dette, og de var ikke sikret med knivsikre vester.