Vil ha slutt på magasintømming

Kraftlagsjef i Bindal vil ha slutt på at kraftselskap tømmer vannmagasin for å eksportere strøm til utlandet. Ber olje - og energiministeren gripe inn.

Tomme kraftmagasin

SPEKULERER: En kraftlagsjef på Helgeland mener kraftselskap spekulerer i å tømme vannmagasiner og selge strøm til utlandet, for å presse strømprisene opp.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

De to siste årene har svært nedbørsfattige høstperioder ført til skyhøye strømregninger til norske forbrukere på grunn av allerede tomme vannmagasiner.

Spekulasjon

– Når kraftselskapene tapper ned magasinene og sier at fyllingsgraden er så dårlig når det blir høst. Det er jo nok til at prisene blir høy ut over vinteren, sier Elverksjef i Bindal kraftlag, Kolbjørn Botenmark.

Nå går han kraftig ut mot sine egne og håper på hjelp fra olje- og energiministeren. Men å sette en grense for hvor mye vann kraftprodusentene skal få lov til tappe fra magasinene når de produserer strøm for eksport, vil ikke olje - og energiminister Terje Riis Johansen være med på. Det sier hans politiske rådgiver Ivar Vigdenes.

– Må se ting på nytt

– Vi har hatt grundige utredninger på dette tidligere. Og de har konkludert med at det ikke ville ha lønt seg samfunnsøkonomisk i forhold til forsyningssikkerhet og i forhold til kraftberedskapen. Men vi må selvfølgelig se ting på nytt når disse unntaksvintrene er over, sier Vigdenes.

Elverksjef Botenmark utelukker ikke at strømprodusenter spekulerer i å tømme vannmagasinene for å eksportere strøm. Og når vannmagasinene er tomme krever de høye strømpriser fra norske kunder.

- Det er høyt begavede folk som her sitter og tenker på pris. De vet hvordan de skal få mest mulig for strømmen. Så lenge det er et underskudd i markedet vil det være høy pris sier, Botenmark.