NRK Meny
Normal

Vil ha slutt på magasintømming

Kraftlagsjef i Bindal vil ha slutt på at kraftselskap tømmer vannmagasin for å eksportere strøm til utlandet. Ber olje - og energiministeren gripe inn.

Tomme kraftmagasin

SPEKULERER: En kraftlagsjef på Helgeland mener kraftselskap spekulerer i å tømme vannmagasiner og selge strøm til utlandet, for å presse strømprisene opp.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

De to siste årene har svært nedbørsfattige høstperioder ført til skyhøye strømregninger til norske forbrukere på grunn av allerede tomme vannmagasiner.

Spekulasjon

– Når kraftselskapene tapper ned magasinene og sier at fyllingsgraden er så dårlig når det blir høst. Det er jo nok til at prisene blir høy ut over vinteren, sier Elverksjef i Bindal kraftlag, Kolbjørn Botenmark.

Nå går han kraftig ut mot sine egne og håper på hjelp fra olje- og energiministeren. Men å sette en grense for hvor mye vann kraftprodusentene skal få lov til tappe fra magasinene når de produserer strøm for eksport, vil ikke olje - og energiminister Terje Riis Johansen være med på. Det sier hans politiske rådgiver Ivar Vigdenes.

– Må se ting på nytt

– Vi har hatt grundige utredninger på dette tidligere. Og de har konkludert med at det ikke ville ha lønt seg samfunnsøkonomisk i forhold til forsyningssikkerhet og i forhold til kraftberedskapen. Men vi må selvfølgelig se ting på nytt når disse unntaksvintrene er over, sier Vigdenes.

Elverksjef Botenmark utelukker ikke at strømprodusenter spekulerer i å tømme vannmagasinene for å eksportere strøm. Og når vannmagasinene er tomme krever de høye strømpriser fra norske kunder.

- Det er høyt begavede folk som her sitter og tenker på pris. De vet hvordan de skal få mest mulig for strømmen. Så lenge det er et underskudd i markedet vil det være høy pris sier, Botenmark.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.