NRK Meny
Normal

Vil ha plan for å bekjempe radikalisering i videregående skoler

Det finnes tiltaksplaner mot mobbing og frafall, men ingen plan for å hindre radikalisering og ekstremisme i videregående skoler. Det vil fylkespolitiker i Høyre gjøre noe med.

Daniel Bjarmann Simonsen

ØNSKER PLAN: Daniel Bjarmann Simonsen (H) ønsker en handlingsplan som skal forhindre radikalisering i videregående skoler.

Foto: GISLE FORLAND / NRK

– Det viktigste tiltaket med en slik handlingsplan, er å bygge kunnskap om radikalisering. Har vi kunnskapen, kan vi tidlig fange opp tegnene, sier fylkestingrepresentant i Nordland, Daniel Bjarmann Simonsen (H).

Må finne tiltak

I dag foreslår han at fylkeskommunen skal utarbeide en handlingsplan mot radikalisering i den videregående skolen for å forhindre at ungdom slutter seg til ekstreme miljøer.

– Vi ser stadig flere tilfeller av mobbing, ungdom som slutter på skolen og de som fascineres av radikale miljøer. Det handler om å finne tiltakene. Dette er bare starten på en stor prosess. Foreløpig har vi et langt stykke å gå for å kunne klare det, forklarer Simonsen videre.

Lokal vri og tilpasning

Akershus har allerede kommet i gang med sin handlingsplan. Disse vil være ulik i fylkene, men store deler av problemstillingen er lik.

– Hver plan vil ha en lokal vri og tilpasning. Selv om vi stort sett har de samme utfordringene. Vi vet ikke om vi har et stort problem med radikalisering i Nordland, men det handler om å fange det opp tidlig og unngå at det sprer seg.

Om Fylkesrådet godtar forslaget. Er det de som skal utarbeide handlingsplanen. Dette skal avgjøres i dag.

– Jeg håper Fylkesrådet godtar den slik at vi kan komme i gang, avslutter Simonsen.

Rektor positiv

Rektor på Hadsel videregående skole er også positiv til at en slik handlingsplan utvikles.

– Vi har et nært samarbeid med politiet og har blitt bedt om å ha fokus på dette. En slik handlingsplan kan være til stor nytte for å kunne avverge situasjoner. En er naiv som tenker at radikalisering ikke kan skje. Vi må vite hva vi gjør og vi må fortsette å øve sammen med politiet, sier rektor på Hadsel videregående skole, Inge Holm.