NRK Meny
Normal

Vil ha Odd Eriksen til København

Natur og ungdom inviterer fylkesrådleder Odd Eriksen (Ap) til å tilbringe tid med dem i København. – Kom og se hva du ødelegger, er oppfordringen fra ungdommene.

Natur og Ungdom i København

PÅ PLASS i KØBENHAVN: Sortland Natur og Ungdom inviterer fylkesrådsleder Odd Eriksen til klimatoppmøtet.

Foto: Ane Marte Rognskog

Bare et drøyt døgn før en avtale skulle være påplass, er forhandlingene i København er fastlåste. Torsdag formiddag er sjansene for en bred politisk avtale veldig liten. Det forbauser ikke leder Ingrid Skjoldvær i Sortland Natur og Ungdom, som er på plass under klimatoppmøtet i København.

– Mistilliten mellom de rike og fattige landene er stor, en mistillit som i all hovedsak bunner i at de rike landene vil bevare sine økonomiske interesser, og ikke vil gjøre det som trengs for å kutte utslipp i hjemlandet. Alle land har sitt eget Lofoten og Vesterålen; en sak de bare ser de kortsiktige og økonomiske konsekvensene av, men som de ikke klarer å se i et langsiktig og klimamessig perspektiv, sier hun.

Alle må kutte utslipp

Skjoldvær understreker viktigheten av at alle land kutter utslippene sine dersom det skal bli noen avtale.

– At Norge ønsker å åpne for petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen viser at vi ikke har vilje til bevege oss i en mer miljøvennlig retning, sier hun.

Ber Odd Eriksen om å komme

Natur og ungdom i Nordland mener Odd Eriksen som som fylkesrådsleder og oljeforkjemper gjør framtida en bjørnetjeneste ved å åpne for kortsiktig oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Forhandlingsrommene er fulle av Odd Eriksener, som har hodet i fortida og drit i fremtida, sier Ingrid Skjoldvær. Vi ønsker å tilby Eriksen et kurs i klimaendringer og klimaforhandlingene, og vi lover å forklare han hvorfor det ikke blir en avtale. Jens Stoltenberg og Erik Solheim fremstår kanskje som helter i København, men det hjelper lite når de kommer hjem og må forholde seg til politikere som er i fossilalderen, sier Skjoldvær.

Hun tror at dersom oljeforkjemperne i Nordland vært tilstede på klimatoppmøtet ville de kanskje skiftet mening.

– Hadde de skjønt hva man forhandler om, og hvorfor forhandlingene ikke går framover, hadde de neppe vært så sikker i sin sak, sier Skjoldvær.