Hopp til innhold

Vil ha nytt hurtigrutemuseum

Hurtigruta "Lofoten" kan bli et nytt hurtigrutemuseum, dersom politiker får viljen sin.

Hurtigruta Lofoften

MS 'Lofoten' seiler fremdles langs norskekysten. Hurtigruteskipet ble bygget ved Aker Mek. og tatt i bruk i 1964.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Gamle "Finnmarken" må fjernes fra Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

Det er umulig å ta vare på skipet. Et glassoverbygg over "Finnmarken" til 100 millioner kroner er umulig å realisere.

I stedet bør MS "Lofoten" bli en levende del av Hurtigrutemuseet, mener fylkesstyremedlem i Nordland Sv Bjørn Kjensli til NRK Nordland.

Toget gått for "Finnmarken"

Hurtigrutemuseet på Stokmarknes

Gamle 'Finnmarken' har gjennom flere år blitt utsatt for vær og vind og er svært forfallent.

Foto: Eva Berget / NRK

Kjensli viser til alle de krefter som er brukt på å samle penger til et glassoverbygg over "Finnmarken" etter at skipet ble satt på land av en gruppe hurtigruteentusiaster for ti år siden.

Meningen var å hjelpe staten med å ta over drift og vedlikehold av det gamle skipet, som en vesentlig del av Hurtigrutemuseet.

Men både samferdselsdepartementet og kulturdepartementet har gjentatte ganger gjort det klart at dette ikke er et statlig ansvar, men derimot et lokalt ansvar.

Bjørn Kjensli mener det er urealistisk å få aktører til å gå inn med over 100 millioner kroner til et nødvendig glassoverbygg for å hindre fuktinnslag og rustskader på skipet. Denne ideen har ikke lenger bærekraft, sier Kjensli.

Gjør MS "Lofoten" til museum

Kjensli som sitter i styret for Nordland Sv mener gamle "Finnmarken" må fjernes fra der den står, settes på sjøen igjen, slepes bort og selges.

I stedet vil han ha MS "Lofoten" inn som en levende del av Hurtigrutemuseet. "Lofoten" er fortsatt i drift som hurtigruteskip og er det eneste av de eldste skipene som er bygd i Norge, på gamle Akers Mek Verksted i Oslo.

Ved å ta i bruk MS "Lofoten" som en levende del av Hurtigrutemuseet, framstår museet som et mye mer autentisk museum.

- Et skip skal være på kjøl og ikke stå på land, sier Kjensli.

Bjørn Kjensli sier han har diskutert forslaget sitt med flere, blant andre partifeller i Nordland Sv og at han har fått positive tilbakemeldinger.

- Alle jeg har snakket med synes dette er et interessant forslag, men så spørs det jo hva fylkeskommunen og Hurtigrutemuseet selv kommer fram til, sier Bjørn Kjensli til NRK Nordland.

Det er ventet at denne saken vil bli heftig diskutert når Nordland fylkestind samles nettopp på Hurtigrutens Hus på Stokmarknes mandag i neste uke.