NRK Meny
Normal

Vil ha 78-åring fengslet etter dødsulykke

Et forsøk på en forbikjøring endte tragisk på E6 i Nordland i fjor. I dag ble rettssaken avsluttet og aktor ba der om at en 78 år gammel mann blir satt i fengsel.

Bilulykke Hamarøy

Dødsulykken skjedde på E6 ved Notvatn i Hamarøy i januar 2013. Det var 46 år gamle Frank Arne Antonsen fra Drag som omkom.

Foto: Sander Andersen / NRK

Årsaken til dødsulykken er ifølge tiltalen en mislykket forbikjøring 78-åringen forsøkte seg på 7. januar i 2013.

Han kjørte da i nordgående retning på E6 ved Notvatn i Hamarøy.

Dette sier tiltalen:

«Han la seg helt eller delvis over i motgående kjørefelt med sikte på å kjøre forbi et forankjørende vogntog. Han unnlot å forvisse seg om at veien var fri for hinder på tilstrekkelig lang strekning fremover, og kolliderte med en motkommende personbil. Fører av denne, Frank Arne Antonsen, døde som følge av skadene han ble påført i sammenstøtet».

Mannen ble fratatt førerkortet etter ulykken og politiet åpnet etterforskning. Den har imidlertid tatt lang tid.

– Saken har vært etterforsket i to runder. Den første delen ble avsluttet på våren 2013 og hadde etter den tid noe liggetid i påvente av påtale. Men statsadvokaten beordret ytterligere etterforskning som ikke ble avsluttet før desember 2013, sier aktor Bjarte Walla.

Ba 120 dager fengsel

Men i dag, mer enn ett og et halvt år etter ulykken, ble altså rettssaken avsluttet i Ofoten tingrett.

Der la Bjarte Walla ned påstand om en straff på fengsel i 120 dager i tillegg til tap av førerretten i tre år.

Walla ba samtidig om at halvparten av straffen gjøres betinget fordi han mener påtalemyndigheten har brukt for lang tid på å behandle saken.

Bistandsadvokaten ba om erstatning til avdødes foreldre 125.000 kroner hver.

Nektet straffskyld

Selv nektet mannen straffskyld i retten og mente dødsfallet ikke skyldtes forhold ved hans kjøring. Hans forsvarer Knut Pedersen ba derfor om full frifinnelse.

– Vi mener at det er et uklart bevisbilde omkring hva som rent faktisk har skjedd. Retten kan ikke med sikkerhet fastslå årsaken til at ulykken skjedde og derfor ber jeg om full frifinnelse, sier Pedersen.

Dom i saken er ventet innen 14 dager.

Dødsulykke i Hamarøy

Det var svært glatt langs strekningen hvor ulykken inntraff.

Foto: Sander Andersen / NRK