Ber partene i universitetsdebatten roe seg

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, ber partene i universitetsdebatten om å roe seg ned. Han tror ingen tjener på en ny strid mellom Bodø og Tromsø-miljøene.

Tomas Norvoll

VIL HA EN SAKLIG LOKALISERINGSDEBATT: Fylkesrådslederen i Nordland, Tomas Norvoll, er opptatt av at ingen avgjørelser tas før partene får tenkt seg godt om.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Fylkesrådslederens utspill kommer etter at rektoren ved Universitet i Tromsø sa til Finnmark Dagblad at de vil bygge opp et eget tekonologimiljø, dersom Narvik blir en del av Universitet i Nordland og ikke Universitet i Tromsø.

– Jeg synes det er trist hvis den viktige debatten om universitetsstrukturen i nord skal legges på et slikt nivå. Det vi bør ha fokus på er hvordan strukturen blir best mulig og hvordan samarbeidet kan styrkes på tvers av universitetsmiljønene, sier fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll.

Bakgrunnen for debatten er at kunnskapsdepartementet til neste år skal legge fram en stortingsmelding om strukturen i høyere utdanning. Da kan det bli aktuelt å redusere antall institusjoner i landet.

– Tromsø er det beste alternativet

Rektor ved Universitet i Tromsø, Anne Husebekk, mener teknologimiljøet vil tjene på at utdanninga ved Høyskolen i Narvik flyttes til Tromsø.

– Vi ønsker ett samlet teknologimiljø. Hvis man slår sammen utdanningene som gis i Tromsø og i Narvik til en, vil begge vinne på det, tror rektoren.

Husebekk sier UiT har mange fordeler i forhold til UIN.

– Vi har et nytt teknologibygg som innvies i disse dager. Infrastrukturen på ingeniørutdanningen i Tromsø og Narvik er til stede og det finnes ikke en tilsvarende infrastruktur andre steder i landsdelen.

Hun får støtte fra leder for Troms Høyre, Geir Inge Sivertsen, som mener kampen om ingeniørlinjene er det viktigste.

– Jeg er av den oppfatning at det er naturlig at høyskolene i Narvik og Harstad slutter seg til et fremtidig universitet i Tromsø, sier Sivertsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Universitet i Nordland

UNIVERSITETSDEBATT: Det kan bli aktuelt å redusere antall utdanningsinstitusjoner i nord. Her er Universitet i Nordland.

Foto: Wikipedia commons

Narvik-politikerne vil tilhøre Tromsø-universitet framfor Bodø-universitet

Også i Narvik ønsker politikere ønsker å tilhøre Universitet i Tromsø, framfor Universitet i Nordland.

Bystyret ønsker at Høyskolen i Narvik skal bli en vitenskapelig høyskole for Nord-Norge. Hvis det ikke skjer må høyskolen bli en del av Universitet i Tromsø. En sammenslåing med Universitet i Nordland framstår dermed som uaktuell for bystyret i Narvik, skriver avisa Fremover.

Rektor ved Høyskolen i Narvik, Arne Erik Holdø, vil ikke si noe om hvorvidt han foretrekker Bodø eller Tromsø.

– Det viktigste for oss er at Høyskolen i Narvik får utvikle seg slik vi ønsker og bygge opp et sterkt fagmiljø.

Vil ha en roligere debatt

Men fylkesrådslederen i Nordland, Tomas Norvoll, er opptatt av at ingen avgjørelser tas før partene får tenkt seg godt om.

– Jeg tror vi skal ta oss litt tid, sette oss ned og diskutere, framfor å true med enten det ene eller det andre.

Norvoll sier han ikke ønsker at lokaliseringsdiskusjonen skal utvikle seg til en krig mellom de ulike universitetsmiljøene.

– Det viktigste for Nordland fylkeskommune er et sterkt universitetsmiljø med utgangspunkt i Universitet i Nordland og med Høyskolen i Nordland som en viktig samarbeidspartner. Vi ønsker et sterkt teknologimiljø i Narvik, der hoveddelen av beslutningsmyndigheten ligger i Narvik, - uansett om høyskolen skulle komme til å bli en del av UiN eller UiT.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Husebekk

FRAMSNAKKER TROMSØ: Rektor ved Universitet i Tromsø, Anne Husebekk, mener teknologimiljøet vil tjene på at utdanninga ved Høyskolen i Narvik flyttes til Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Fare for en ødeleggende bykamp

Stortingspolitiker Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet frykter en ødeleggende bykamp mellom Tromsø og Bodø hvis høgskolene skal slås sammen med universitetene.

– Jeg frykter det nå utvikler seg en bykamp mellom Bodø og Tromsø hvis denne saken nå skal hastebehandles. Jeg føler vi nå starter i feil ende og at vi heller bør finne ut hva hvert enkelt universitet skal være god på.

5.september skal kunnskapsministeren møte lederene fra de nordnorske høyskolene og universitetene.