NRK Meny
Normal

Ber partene i universitetsdebatten roe seg

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll, ber partene i universitetsdebatten om å roe seg ned. Han tror ingen tjener på en ny strid mellom Bodø og Tromsø-miljøene.

Tomas Norvoll

VIL HA EN SAKLIG LOKALISERINGSDEBATT: Fylkesrådslederen i Nordland, Tomas Norvoll, er opptatt av at ingen avgjørelser tas før partene får tenkt seg godt om.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Fylkesrådslederens utspill kommer etter at rektoren ved Universitet i Tromsø sa til Finnmark Dagblad at de vil bygge opp et eget tekonologimiljø, dersom Narvik blir en del av Universitet i Nordland og ikke Universitet i Tromsø.

– Jeg synes det er trist hvis den viktige debatten om universitetsstrukturen i nord skal legges på et slikt nivå. Det vi bør ha fokus på er hvordan strukturen blir best mulig og hvordan samarbeidet kan styrkes på tvers av universitetsmiljønene, sier fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll.

Bakgrunnen for debatten er at kunnskapsdepartementet til neste år skal legge fram en stortingsmelding om strukturen i høyere utdanning. Da kan det bli aktuelt å redusere antall institusjoner i landet.

– Tromsø er det beste alternativet

Rektor ved Universitet i Tromsø, Anne Husebekk, mener teknologimiljøet vil tjene på at utdanninga ved Høyskolen i Narvik flyttes til Tromsø.

– Vi ønsker ett samlet teknologimiljø. Hvis man slår sammen utdanningene som gis i Tromsø og i Narvik til en, vil begge vinne på det, tror rektoren.

Husebekk sier UiT har mange fordeler i forhold til UIN.

– Vi har et nytt teknologibygg som innvies i disse dager. Infrastrukturen på ingeniørutdanningen i Tromsø og Narvik er til stede og det finnes ikke en tilsvarende infrastruktur andre steder i landsdelen.

Hun får støtte fra leder for Troms Høyre, Geir Inge Sivertsen, som mener kampen om ingeniørlinjene er det viktigste.

– Jeg er av den oppfatning at det er naturlig at høyskolene i Narvik og Harstad slutter seg til et fremtidig universitet i Tromsø, sier Sivertsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Universitet i Nordland

UNIVERSITETSDEBATT: Det kan bli aktuelt å redusere antall utdanningsinstitusjoner i nord. Her er Universitet i Nordland.

Foto: Wikipedia commons

Narvik-politikerne vil tilhøre Tromsø-universitet framfor Bodø-universitet

Også i Narvik ønsker politikere ønsker å tilhøre Universitet i Tromsø, framfor Universitet i Nordland.

Bystyret ønsker at Høyskolen i Narvik skal bli en vitenskapelig høyskole for Nord-Norge. Hvis det ikke skjer må høyskolen bli en del av Universitet i Tromsø. En sammenslåing med Universitet i Nordland framstår dermed som uaktuell for bystyret i Narvik, skriver avisa Fremover.

Rektor ved Høyskolen i Narvik, Arne Erik Holdø, vil ikke si noe om hvorvidt han foretrekker Bodø eller Tromsø.

– Det viktigste for oss er at Høyskolen i Narvik får utvikle seg slik vi ønsker og bygge opp et sterkt fagmiljø.

Vil ha en roligere debatt

Men fylkesrådslederen i Nordland, Tomas Norvoll, er opptatt av at ingen avgjørelser tas før partene får tenkt seg godt om.

– Jeg tror vi skal ta oss litt tid, sette oss ned og diskutere, framfor å true med enten det ene eller det andre.

Norvoll sier han ikke ønsker at lokaliseringsdiskusjonen skal utvikle seg til en krig mellom de ulike universitetsmiljøene.

– Det viktigste for Nordland fylkeskommune er et sterkt universitetsmiljø med utgangspunkt i Universitet i Nordland og med Høyskolen i Nordland som en viktig samarbeidspartner. Vi ønsker et sterkt teknologimiljø i Narvik, der hoveddelen av beslutningsmyndigheten ligger i Narvik, - uansett om høyskolen skulle komme til å bli en del av UiN eller UiT.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Husebekk

FRAMSNAKKER TROMSØ: Rektor ved Universitet i Tromsø, Anne Husebekk, mener teknologimiljøet vil tjene på at utdanninga ved Høyskolen i Narvik flyttes til Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Fare for en ødeleggende bykamp

Stortingspolitiker Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet frykter en ødeleggende bykamp mellom Tromsø og Bodø hvis høgskolene skal slås sammen med universitetene.

– Jeg frykter det nå utvikler seg en bykamp mellom Bodø og Tromsø hvis denne saken nå skal hastebehandles. Jeg føler vi nå starter i feil ende og at vi heller bør finne ut hva hvert enkelt universitet skal være god på.

5.september skal kunnskapsministeren møte lederene fra de nordnorske høyskolene og universitetene.


Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.