Det dunker i motorer og hviner i kaikranene når Lofotkval AS i Henningsvær får levert kjøtt fra to båter som har klart å fange en kval hver.
De mest oppdaterte tallene fra Råfisklaget viser at det totalt i den norske kvalfangsten er tatt 21 dyr så langt i år, av ei kvote på 1286 dyr totalt.
Denne uken er de første partiene med ferskt kvalkjøtt fra årets fangst blitt levert i Lofoten. Etterspørselen er stor, og tilgangen på ferskt kjøtt er liten.
– Hadde folk i Norge skjønt hvor bra dette kjøttet er for helsa, ville det neppe vært noe problem å fanget hele kvota sier den entusiastiske kvalkjøttskjæreren Stein Iversen.
Han står på kaia og tar i mot «lunsene» som kan veie opp mot to hundre kilo hver. Mens han renskjærer kjøttet ned til mer forbrukervennlige størrelser, legger han til:
– Det er magert kjøtt, holdbart, mørt – og har proteiner og vitaminer samtidig som det lille fettet som ligger i kjøttet er marint fett, utrolig godt sier Iversen.
Sesongen for ferskt kvalkjøtt er fra midten av mai og rundt tre måneder framover.
– Mange av dyrene er skutt i Vestfjorden og Ofoten, mens litt under halvparten er tatt i nord ved Jan Mayen og Bjørnøya, sier salgskonsulent Per Rolandsen i Norges Råfisklag til NRK.no.
Stor etterspørsel
Hos Siv-Hilde Lillehaug på Lofotmat står det en plakat midt i gata med blåmalt skrift. «Årets Hvalkjøtt» og hun kan fortelle at interessen er stor.
– Det har vært kø hos oss for å få tak i ferskt kjøtt, sier hun. Den beste måten å tilberede er å skjære gode biffer, steke dem i varm panne og la dem få skarp stekeskorpe på sidene – deretter må kjøttet hvile, sier hun – og slår inn 170 kroner kiloen på kassaapparatet.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
Prisvariasjon
På Mega i Rønvika i Bodø selges fjorårets frosne kvalkjøtt ut for 45 kroner kiloen, mens det i førsteledd til fangeren er bestemt en minstepris på 32 kroner for hver kilo kjøtt som leveres på kai.
I fjor ble det fanget og solgt 643 tonn kjøtt i Norge – langt under kvota som er fastsatt for den norske vågekvalfangsten.
Streng kontroll
Når båtene kommer for å levere, er Mattilsynet klare på kaia med veterinær Pål Jakobsen. Lasteromsluka blir ikke åpnet før alle papirer er inspisert og deretter måles temperaturen på kjøttet umiddelbart.
– Dette er dyr som er skutt for rundt to uker siden, så temperaturen bør være mindre enn fire til fem grader celsius, sier Jakobsen. Han har et digitalt termometer og når nåla stikkes godt inn i kjøttet stopper målingene på mellom 1 og 2 grader.
– Det er greit og godkjent, sier veterinæren.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
Omstridt fangst
Norske kvalfangere og forskere mener at bestanden av vågekval godt klarer å takle et uttak på 1286 dyr som er årets kvote.
Likevel er det mange i internasjonale fora som er uenige i den norske fangsten.
Dermed har kvalbåter i Norge vært et mål for aktivister som ønsker å ramme næringa. Flere båter har blitt senket eller forsøkt senket; i april 2010 var det et angrep mot båten «Sofie» i Svolvær. Den er på vei inn til Lofoten nå for å levere fangst i løpet av fredagen.
- Les også: – Vi saboterte hvalskuta