Gikk i strupen på Borten Moe-kritikere

Senterpartiets fylkeslag i Nordland sier ja til å la Ola Borten Moe fortsette som nestleder i partiet. Samtidig gikk fylkeslederen hardt ut mot dem som snakker ned lederkandidater.

Ola Smeplass

GIR STØTTE: Fylkesleder Ola Smeplass og Nordland Senterparti vil ha Ola Borten Moe som nestleder i partiet.

Foto: Kari Skeie / NRK

I kveld kom fylkesstyret i Nordland med sitt innspill til Senterpartiets valgkomite framfor vårens ekstraordinære årsmøte.

Et enstemmig styre ønsker Trygve Slagsvold Vedum som leder, Ola Borten Moe som første nestleder og Janne Sjellmo Nordås som andre nestleder.

Tidligere olje- og energiminister Borten Moe kjemper en innbitt kamp om vervet som nestleder i partiet. I dag var han på plass under Nordland Senterpartis årsmøte, men under sin tale til grasrota i Nordland var aldri lederkampen et tema.

– Jeg er sikker på at partiet klarer å sette sammen en god partiledelse som kan være med å trekke oss oppover og framover. Dette fylkesårsmøtet skal først og fremst være en arena for politikk og viktige saker for Nordland, Norge og Senterpartiet. Det var mitt fokus, sier Borten Moe til NRK.no.

Omstridt

Terje Riis Johansen i Senterpartiets valgkomite har bedt fylkeslagene komme med innspill til ny ledelse.

Trygve Slagsvold Vedum, som i dag er andre nestleder i partiet, er storfavoritt til å bli ny leder, mens Ola Borten Moe ønsker å fortsette som første nestleder.

Det kommer samtidig tydelige signaler fra fylkeslagene i Østfold, Vestfold, Buskerud, Oslo, Akershus, Telemark, Finnmark, Hordaland og Sogn og Fjordane om at Borten Moe bør ut av partiledelsen.

Disse ni fylkespartiene har til sammen 120 av 307 utsendinger til landsmøtet på Lillestrøm i april, skriver Aftenposten.

(artikkelen fortsetter under)

Janne Sjellmo Nordås og Ola Borten Moe under Nordland Sps årsmøte

Janne Sjellmo Nordås kan være på vei inn i Sps partiledelse. Der kjemper Ola Borten Moe får å holde henne med selskap.

Foto: Kari Skeie / NRK

Enige om kandidater

Sentralt plasserte kilder TV2 har vært i kontakt med fortalte fredag at Nord-Trøndelag Sp tilbød seg å støtte stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås fra Nordland som 2. nestleder, dersom Nordland Sp støtter Borten Moe som 1. nestleder.

Det ble også resultatet etter at fylkesstyret i Nordland hadde hatt saken oppe til behandling.

– Dette var ikke et forslag til noen avtale, men en invitasjon. Man kan ikke legge avtaler basert på noe som skal være et innspill. Når det er sagt er vi enige om at det er en god løsning, sier fylkesleder Ola Smeplass i Nordland Senterparti.

Borten Moe har vært omstridt også i Nordland Senterparti på grunn av utspill knyttet til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Men i dag var det glemt.

– Ola Borten Moe var på den tiden olje- og energiminister og var lojal mot regjeringen. Nå stiller han seg bak programmet, konstaterer Smeplass.

Kritisk til maktkampen

Nordland Senterparti har vært stille mens striden om ledervervene i partiet har pågått. Smeplass gikk i dag i strupen på dem som har benyttet den siste tiden til å snakke kandidater ned.

– Vi har sett så mange uheldige medieoppslag, men i dag kan vi kikke han i øynene å si at vi ikke har baksnakket han. Partiet bør komme opp med egne kandidater, i stedet for å snakke ned andre.

Nordland Senterpartis årsmøte avsluttes søndag.

Vedum og Borten Moe

FÅR STØTTE: Nordland Senterparti Trygve Slagsvold Vedum som leder og Ola Borten Moe som første nestleder.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix