Vil gi ut bok om livet som kosesau

Mens de andre sauene på gården på Ånnstad lever et tilnærmet normalt saueliv, får kosesauene spesialbehandling med wienerbrød og forkostblanding.

Bladet Vesterålen skrev tirsdag om Siv Johansen - kunstneren fra Hadsel i Vesterålen som har tatt husdyrene i husvarmen - bokstavlig talt.

– Nå har jeg syv-åtte kosesauer boende på gården i Ånnstad i Hadsel, og her har de det veldig fint, forteller hun til NRK.no.

– De har blitt vennene mine

Den i dag godt over gjennomsnittlig saueintresserte dama som i dag ikke kunne tenke seg et liv uten sine firbeinte venner, var det på ingen måter slik hun hadde sett for seg tilværelsen for noen år tilbake.

– Jeg har alltid vært glad i dyr, men sauer har jeg aldri tidligere hatt noe forhold til sauer. De var bare noe som gikk på marken

Men det var før Siv Johansen traff sin nåværende kjæreste og deltids-sauebonde Terje Eide.

– Nå kan jeg ikke tenke meg et liv uten kosesauene. De er jo blitt vennene mine, sier Johansen, som daglig besøker sauene og kjæresten.

Bodde i yttergangen

De hele startet da Johansen var med kjærestene under lammingen for to år siden. Hun forelsket seg helt i et par av de små lammene som var skadet under fødselen. De fleste sauebonder ville nok tatt det for gitt at disse lammene ikke hadde livets rett, men da grep fruen på gården inn.

– Den første tiden hadde vi tre sauer boende i yttergangen vår, men etterhvert ble det litt mye av det gode.

For til tross for at Johansen understreker at sauene er både tamme og lydige, skulle det vise seg at det å gjøre en sau husren er vanskelig.

– Det var saubæsj i kriker og kroker, så da satt vi ned foten.

Wienerbrød og frokostblanding

Nå bor sauene i ei innhenging på Ånnstad sommerstid, men livet til en kosesau står like vel i sterk kontrast til de drøyt 30 andre sauene på gården.

Sauen

Nuffen (bildet) har allerede fått egen bok. Nå vil Siv Johansen gi ut en bokserie om livet som kosesau.

Foto: Siv Johansen

Blir det for kaldt eller begynner å regne trekker sauene inn i fjøsen. Og kostholdet til kosesauene er heller ikke akkurat av den tradisjonelle sorten.

– De spiser veldig variert, men det går mye i frokostblanding og wienerbrød, sier den omsorgsfulle matmoren til NRK.no.

– Jeg har flere ganger stått opp midt på natta for å mate sauene. De er jo på et vis barna mine, sier Johansen.

Snakker med sauene

Kosesauene har en helt egen personlighet og Siv kommunisere gjerne med sauene på deres eget språk.

– Jeg står ofte å breker til dem, og de breker tilbake. Vi forstår hverandre, på et vis.

Det er denne personligheten Johansen, som også driver sitt eget galleri på Hadsel vil skildre når hun nå ønsker å gi ut bok om kosesauene.

– Jeg tenkte på hvor mye penger og ressurser jeg har brukt på hundene, og konkluderte med at de nå er blitt stor nok til å tjene sine egne penger.

Første bok er allerede ferdigskrevet, bare illustrasjonene som hun også selv skal lage mangler.

– Første bok handler om Nuffen, som var den første kosesauen jeg fikk. Han var veldig spesielle

Nå håper hun at også resten av kosesauene kan få sin helt egne bok.

– Hver og en av dem har jo en helt unik personlighet og historie. Både Penelope, Pippi, Bukkebruse og Lilly er fantastiske individer som helt klart fortjener å få fotalt sin historie.

Om ikke noe forlag vil gripe tak i bokserien, vurderer hun å gi den ut på egenhånd.

Og på spørsmål om sauene noen kunne blitt offer for samme skjebne som de fleste andre sauer når høsten melder sin ankomst er Johansen klokkeklar.

– Nei, det kunne jeg aldri tenkt meg. Det er jo vennene mine!, avslutter saueentusiasten.