– Det går an å feste uten å plage andre

Det tradisjonelle russeslippet forløp uten alvorlige hendelser både nord og sør i Nordland. – Det skal gå an å feste uten at det går ut over andre, sier russepresident Victoria Schreiner.

Russen 2011. Russestyret ved polarsirkelen videregående, avdeling Moheia

RUSSESTYRET PÅ MOHEIA: F.h. visepresident Helene Henriksen, Maja Olsen, redaktør Kristine Langjfell, kravruss Frida Thomassen og togsjef Ane-Kristin Bustnesli.

Foto: Privat

I går kveld var det russeslipp i Mo i Rana og over 100 russ var ute i gatene og feiret utover natta. Stein Hovind har fulgt russen i 11 år som natteravn, og mener utviklinga til russen er positiv. Han kom hjem klokken fire på morgenen og er litt trøtt.

– Det gikk kjempebra i natt. Det blir bare bedre og bedre for hvert år dette med russen. Vi har vært ute i mange år og jeg synes de oppfører seg bedre enn før. Vi er fornøyde med russen, skryter han.

Russepresident: – Veldig bevisste

Russepresident Victoria Schreiner ved Polarsirkelen videregående, avdeling Moheia, sier årets russ er veldig bevisst på at feiringen ikke tar helt av.

– Vi har terpet mye på dette, og har et samarbeid både med natteravnene og politiet. Mottoet er at det skal gå an å feste og ha det gøy uten å ødelegge for andre, sier hun.

April har vært brukt til fritidsaktiviteter og idrettsdag, hvor russen inkluderte 1. og 2. klassen.

– I tillegg har vi jobbet for å skaffe penger til Redd Barnas Rød Nese-aksjon og Kreftaksjonen. Slikt arbeid spleiser oss sammen på en positiv måte, sier Victoria Schreiner.

– Flott gjeng

Russ

Russetida er i gang i Nordland.

Foto: Rune Fossum / NRK

Stein Hovind tror nok all den negative mediedekningen russen får bidrar til at det skapes et negativt bilde av russ generelt. Folk glemmer det positive.

– Jeg synes det er rart. Noen lar nok dårlige eksempler og hendelser stemple alle russ. Jeg hører på utesteder at det går kjempefint og at de ikke er noe verre enn andre som er ute på fest. Min erfaring er at russefeiringen aldri har vært så rolig som de siste årene. De tar vare på seg selv og omgivelsene, sier han.

Hovind innser at det tidlig i feiringen, og at ting kan endre seg.

– Når de samles i friluftsområder er det en litt større utfordring, men når det er voksne folk ute blant dem, ser det ut til å dempe gemyttene litt. Vi har god dialog , sier han.

Hjelper med glassflaskeforbud

Glassflasker har vært et problem tidligere, men forbudet har gjort alt mye enklere.

– Det var det verste før i tiden, med forsøpling og farlig bruk av flaskene. Det har forandret seg når butikkene har gått inn for å ikke selge glassflasker i russetida, sier Hovind.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.