NRK Meny
Normal

Vil endre råfiskloven

Fiskeindustrien krever endringer i reglene for kjøp og salg av fisk. Senterpartiet er positiv til nye ordninger, men vil ikke røre Råfiskloven.

Tørrfisk

FISKEKRISE: Lagrene med tørrfisk og saltfisk er store i Nord-Norge.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, FHL, krever at reglene for kjøp og salg av torsk må endres foran den kommende vintersesongen.

- Trenger debatt

- Kassa er tom hos mange fiskekjøpere, sier direktør for næringsutvikling i FHL, Geir Ove Ystmark. Derfor svarer han slik på spørsmålet om dette betyr at de vil endre Råfiskloven.

Geir Ove Ystmark, eksportdirektør i fiskeri- og havbruksnæringens landsforening

VIL HA ENDRING: Geir Ove Ytsmark mener det er på tide å endre råfiskloven.

Foto: Arkivoto: Gorm Kollestad, Scanpix

- Det som var uomtvistelig problemet med omsetninga i vinter var minsteprisene var satt høyere enn det som kunne forsvares i markedet og derfor har regninga blitt dyttet over på torskeindustrien.

- Derfor må vi ta en fordomsfri debatt i alle leire på hvordan vi kan få systemene til å fungere uten at det skal føre til at marginale kapitalmiljøer skal betale regninga, sier Ystmark til NRK.

Fond

Janne Sjelmo Nordås, som er stortingskandidat for regjeringspartner Senterpartiet i Nordland, sier et sterkt "nei" til å røre ved Råfiskloven, men hun skjønner problemene til fiskekjøperne. Derfor kommer hun FHL i møte med forslag om å bygge et nytt fond som kan sikre at det kan kjøpes fisk også til vinteren.

Sjelmo Nordås

FOND: Janne Sjelmo Nordås vil ikke røre råfiskloven.

Foto: Ingrid Danielsen

- Det jeg synes at vi kan se på er hvordan prisfastsettelsen skjer. Det bør også være mulig å se på om det er mulig å opprette et fond som en buffer i forhold til svingninger i pris.

- La oss si at fiskekjøpere og staten bidrar i et fond som kan avdempe slike stor svingninger i pris som vi har sett de siste årene, sier Janne Sjelmo Nordås.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?