Hopp til innhold

Vil du ha sommerjobb? Da bør du søke nå!

De beste sommerjobbene går først, ifølge NAV, som anbefaler jobblysten ungdom om å komme seg i gang med jobbsøkinga raskest mulig. Her får du fem gode tips på veien.

Upopulære sommerjobber

Selv «kjedelige» sommerjobber kan telle positivt for CVen din, sier ekspertene.

Foto: Leif Dalen/Geir Olav Slåen/Håkon Eliassen / NRK

Fungerende avdelingsdirektør Kari Bergrabb i NAV Nordland

Fungerende avdelingsdirektør Kari Bergrabb i NAV Nordland.

Foto: Ola Helness / NRK

For mange ungdom er sommerjobb det første møtet med arbeidslivet. Og vil du ha «drømmejobben», er det om å gjøre å være tidlig ute, forteller fungerende avdelingsdirektør Kari Bergrabb i NAV Nordland.

– Om jeg skulle søkt sommerjobb, ville jeg startet nå. For de beste jobbene går først, sier Bergrabb til NRK.

Hun får støtte fra regiondirektør Bjørn Wiik i bemanningsselskapet Adecco, som sier at de fleste av sommerjobbene gjerne er besatt før påske.

Regiondirektør Bjørn Wiik i bemanningsselskapet Adecco

Regiondirektør Bjørn Wiik i Adecco, som selv er fra Lofoten.

Foto: Adecco

Han tror arbeidsmarkedet er ekstra godt i år, fordi det ser ut til at færre svenske sesongarbeidere tar turen over grensa. I tillegg er ikke Nord-Norge rammet av oljekrisa i samme grad som resten av landet.

– Hvorfor bør unge søke sommerjobb?

– Det er blant annet en fin måte å prøve ut ulike yrker på. Kanskje finner man seg noe man trives med, og som man siden kan gå videre med i utdanningssammenheng, sier Wiik.

Her er deres fem beste tips:

1. Bruk sosiale medier

NAV ser kun «toppen av isfjellet» hva gjelder ledige jobber, og får bare med seg rundt 20 prosent av stillingene. Resten formidles gjennom bekjentskaper – venner, familie og i økende grad sosiale medier som Facebook og LinkedIn. En kan for eksempel legge ut en post på Facebook, eller oppsøke ulike grupper som er relevante for det man ønsker å jobbe med.

– Sjekk også din kommunes nettsider og besøk nettsteder som NAV.no og Ung.no for å få gode tips og se eksempler på hvordan man kan skrive søknad og CV, sier Bergrabb i NAV.

2. Oppsøk arbeidsgiverne direkte

Har du et begrenset nettverk, er det beste rådet å oppsøke ulike arbeidssteder direkte. Spør om å få snakke med sjefen, og fortell at du er ute etter sommerjobb, samstemmer Bergrabb og Wiik.

– Lever fra deg en CV og en åpen søknad der du skriver litt om deg selv, dine positive egenskaper og interesser. Det er ofte et krav at man kan jobbe flere sammenhengende uker, slik at arbeidsgiverne ikke trenger å lære opp flere personer. Er du ledig hele sommeren, teller det positivt.

Man må være litt modig å by på seg selv, er deres beste tips i den sammenhengen.

– Følg senere opp søknaden og vis at du er motivert og interessert.

3. Gå på en jobbmesse

Mange steder i landet arrangeres det jobbmesser, der arbeidsgivere og jobbsøkere møtes. I Nordland har man for eksempel seks slike messer bare i løpet av mars. To av disse – en i Rana og en i Fauske – er rene sommerjobbmesser.

– Å oppsøke en messe kan være et fint utgangspunkt som kan lede deg videre til et fremtidig arbeidsforhold, sier Bergrabb i NAV.

Hun anbefaler at man ikke er kresen, selv om drømmejobben glipper.

– For veldig mange starter oppbyggingen av en CV nettopp med sommerjobb. Man skal heller ikke undervurdere følelsen av å få sin første lønning, som gjerne gir en stor følelse av frihet.

– Gjør du en bra jobb om sommeren, kan du kanskje få en deltidsjobb eller bli tilkallingshjelp etter sommeren. En sommerjobb gir med andre ord noen muligheter.

4. Registrer deg hos et bemanningsbyrå

Å registrere seg hos et bemanningsbyrå – som Adecco – kan også være en god idé.

– Generelt er det lurt å registrere seg på så mange steder som mulig. Mange jobber går nemlig også via byrå, som oss, sier regiondirektør Bjørn Wiik i Adecco.

Etter at man er registrert, gjør man lurt i å ta en telefon til stedet hvor man har registrert seg, og vise interesse. Slik kan man skille seg litt ut fra mengden.

5. Ikke gi opp

Det siste rådet er kanskje det viktigste, nemlig det å ikke gi opp. Ender du opp med en «kjedelig» jobb, kan det uansett telle positivt i tiden etterpå.

– Å ha noe arbeidserfaring å vise til, teller stort sett alltid som et pluss hos fremtidige arbeidsgivere. Det er en liten investering over noen få uker, men som kan bli viktig for videre karriere fordi det kan skille din CV fra andre som søker på samme jobb, sier Wiik i Adecco.