Hopp til innhold

Vil dømme psykisk utviklingshemmet «sjaman» til fengsel i syv år

Selv om den overgrepstiltalte mannen i 40-årene er psykisk utviklingshemmet, mener aktor Jorild Steindal at han forsto hva han gjorde og at han må fengsles.

Jorild Steindal

Aktor Jorild Steindal kalte den tiltalte mannen for en løgner i Salten tingrett i dag.

Foto: Kari Skeie / nrk

Mannen i 40-årene står tiltalt for seksuelle overgrep mot seks kvinner. Han er også tiltalt for å ha misbrukt sitt tillitsforhold til flere av kvinnene ved å utgi seg for å være sjaman med helbredende evner.

Rettssaken startet 2. oktober, men tidsskjemaet sprakk og derfor avsluttes rettssaken mandag og tirsdag denne uka.

Mannen hele tiden nektet straffskyld. I retten har han forklart at enkelte av overgrepene enten ikke har funnet sted, eller at det har vært snakk om frivillig sex.

Mener tiltalte er en løgner

Men den forklaringen kjøper ikke aktor Jorild Steindal. I retten i dag kalte hun den tiltalte mannen for en løgner.

I Salten tingrett la hun ned en påstand om sju års fengsel, hvorav to år gjøres betinget.

Det er en lavere påstand enn hun ellers ville ha lagt ned, ettersom noen av sakene har ligget lenge hos politiet, men først og fremst fordi mannen fra Tysfjord er lettere psykisk utviklingshemmet.

Det kom frem i en rapport psykologspesialist Andrine Kvammen og psykiater Tony Thørring Bakkejord har utarbeidet på vegne av retten.

– Det er bestemmelser i straffeloven som tilsier at man kan dømmes mildere dersom man er lettere psykisk utviklingshemmet, sier Steindal.

Annonse

ANNONSERTE I AVISEN: Foruten egen omgangskrets skal den tiltalte mannen også ha brukt avisannonser for å komme i kontakt med de fornærmede. NRK har fått tilgang til et par av annonsene hvor mannen annonserer sine tjenester som helbreder, sjaman og åndeutdriver.

Foto: Faksimile

– Forsto hva han gjorde

– Men du mener likevel dette er en mann som har forstått hva han har gjort?

– Ja, det gjør jeg. Selv om han har den diagnosen, kan han straffes. Men det at skyldevnene er litt mindre, gjør at man oftest får lavere straff.

– I retten snakket du om at de fornærmede i saken er veldig sårbare. Hva betyr det?

– De fleste fornærmede var unge da overgrepene fant sted, noen var under 18 år og noen var psykisk utviklingshemmede. Andre var i et forhold til tiltalte som gjorde at de ble sårbare i den situasjonen overgrepene skjedde, ved at han fungerte som en helbreder, sier Steindal.

– Retten må se bort fra antipatier

Tiltaltes forsvarer, Tarjei Ræder Breivoll, påpeker at retten må fokusere på det vesentlige når den nå skal ta en beslutning.

– Tiltalte har gjort masse rart. Blant annet har han sendt veldig stygge seksuelle tekstmeldinger til en ung kvinne. Derfor kan man lett mislike ham. Det gjør det ekstra vanskelig å vurdere ham kritisk. Retten må se bort fra antipatier når den gjør sine vurderinger.

Ræder Breivoll viste til rapporten fra de sakkyndige der det står at diagnosen innebærer at han har betydelige forståelsesvansker som preger han på flere områder i livet. Det må man ta hensyn til, sa forsvareren.

– Tiltalte må bedømmes ut fra sine personlige forutsetninger. Derfor blir hans diagnose som lettere psykisk utviklingshemmet relevant for skyldspørsmålet.

En del av Tysfjord-saken

Mannen ble pågrepet og varetektsfengslet i begynnelsen av desember i fjor, men løslatt i februar. Han er fra Tysfjord, men overgrepene skal ha skjedd i andre deler av landet.

Den yngste var under 14 år gammel da hun skal ha blitt utsatt for overgrep, mens den eldste fornærmede i dag er cirka 80 år gammel.

Dette er den første straffesaken som kommer opp etter at flere kvinner og menn i fjor sommer fortalte om omfattende overgrep i Tysfjord.

Totalt i Tysfjord-komplekset er det snakk om 70 fornærmede, i hovedsak jenter under 16 år. Det er registrert mer enn 80 mistenkte.