Fiskeri er ikke en del av EØS-avtalen, men for første gang knytter Norge markedsadgangen for norsk fisk opp mot Norges bidrag til EØS-samarbeidet fra 2014 til 2019.
– Vi har mye fisk. EU-markedet er viktig for oss, men EU trenger også den norske fisken. Både som en del av matforsyningen til sin store befolkning, men også for å øke egen sysselsetting. Da mener vi at forhandlingene om Norges EØS-bidrag er et vindu vi skal utnytte for å få en bedret markedsadgang, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker til NTB.
- Les også:
- Les også:
Hun tar opp markedsadgangen i sine samtaler med EUs fiskerikommissær Maria Tamanaki som besøker Oslo mandag. Norges EØS-kontingent i inneværende periode (2009-2014) har vært på 14 milliarder kroner.
Ifølge Norges nye fiskeriminister er målsettingen med utspillet overfor EU først og fremst å få gjort noe med tollsatsene på bearbeidet norsk fisk.
– Men det handler også om å få mer norsk fisk totalt sett inn i EU-markedet. Vi ser jo at det også på innsiden av EU kan gi grunnlag for flere arbeidsplasser. Det burde også være et mål for EU å skaffe nye arbeidsplasser i den situasjonen de er i nå, sier Aspaker.
Økt aktivitet
Fiskeriministeren peker på at større volum av norsk fisk også skaper mer aktivitet i andre ledd av næringskjeden. Norges eksport av bearbeidet fisk til EU er ifølge fiskeriministeren omfattet av et konglomerat av tollsatser i et intrikat system.
– Det burde være i alles interesse å få forenklet dette systemet uansett hvilken side av grensen man er på, sier Aspaker.
Til tross for at fiskekvotene i norske farvann er større enn noen gang, sliter den norske fiskeindustrien.
– Vi sliter i konkurransen med land som har et helt annet lønnsnivå enn oss. Men vi sliter dobbelt i EU når vi møter tollmurer på bearbeidede produkter. Vi er i en svært krevende situasjon som gjenspeiler seg i at vi egentlig har en svært
liten foredlingsindustri i Norge på produkter og råvarer som er blant de beste du kan tenke deg i verden, sier Aspaker.
Skal diskutere makrellkvoter
Fiskerikommissær Maria Tamanaki er den første EU-kommissæren som besøker Norge etter regjeringsskiftet. I samtalene mandag ettermiddag skal Tamanaki og Aspaker også diskutere den fastlåste situasjonen rundt makrellkvotene.
Færøyene har varslet at de bringer landingssanksjonene som EU har innført, inn for WTO. Ifølge Aspaker angår ikke denne klagen Norge.
– Men Norge og EU har forhandlet i lag, med Færøyene og Island på den andre siden av forhandlingsbordet. Jeg håper at vi kan avstemme oss med EU slik at vi kan få landet en avtale om makrell. Det er viktig for bestanden, men også for Fiskeri-Norge at vi kan få en avtale på plass med forutsigbarhet, sier fiskeriministeren til NTB.