Vil bygge om den yrkesfaglige utdanningen

NHO mener Nord-Norge har den dårligste videregående skolen i landet, og vil bygge om yrkesfag i videregående for å få flere til å fullføre.

Regiondirektør i NHO Nordland, Ivar Kristiansen

NHO-direktør Ivar Kristiansen i Nordland mener tallene er svært alvorlig for den enkelte elev og også for samfunnet.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK
Ivar Kristiansen og Hans Nordgård i NHO Nordland

Ivar Kristiansen og Hans Nordgård i NHO Nordland.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Halvparten av elevene på yrkesfag i Nord-Norge fullfører ikke utdannelsen sin i løpet av fem år, noe som er betydelig større enn landsgjennomsnittet. Aller verst er det for guttene på yrkesfag.

NHO-direktør Ivar Kristiansen i Nordland mener tallene er svært alvorlig for den enkelte elev og også for samfunnet, og sier frafallet nå må øverst opp på den politiske dagsorden.

– All den tid tallene viser at vi har de dårligste skolen i landet, så må vi ta grep. Det er ikke fordi vi skal korsfeste noen, men det er for å prøve å bidra med å gjøre noe med situasjonen, sier han.

– Har ikke dårligere skoler

Hild-Marit Olsen

Fylkesråd for utdanning i Nordland, Hild-Marit Olsen.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Bekymringen deles av fylkesråden som har ansvaret for utdanning. Men Hild-Marit Olsen (Ap) vil ikke svartmale situasjonen.

– Jeg tror ikke vi har dårligere skoler her i nord enn ellers i landet, men vi har høyere frafallstall og vi har færre som får lærlingplasser. Det bekymrer meg, og det er en sak som jeg skal jobbe hardt med.

NHO i Nordland mener på sin side at drastiske grep nå må til for å få yrkesfagene på rett kjøl. Det er ikke nok å skaffe praksisplasser, når særlig guttene sliter med teorien fra første dag i videregående, mener rådgiver i NHO, Hans Nordgård.

– Vi burde bygge om hele den yrkesfaglige utdanningen, slik at vi gjør det som i flere andre land, hvor elevene begynner i lære fra dag én i kombinasjon med skole. For guttene det gjelder har ofte en praktisk heller enn teoretisk tilnærming til problemene. Gi de en manual når de mekker bil, så forstår de engelsken.

– Må bygge om skolene

Fylkesråd Hild Marit Olsen lytter gjerne til NHO. For et fylke og et næringsliv som er i vekst trenger kunnskapen som ungdommene har med seg fra videregående.

– Jeg tenker det er bra at NHO viser dette engasjementet. Her i Nordland er vi i samme båt, og vi har et skjebnefellesskap. Dette fylkesrådet har nettopp pekt ut utdanning og det å få ned frafallet som det viktigste politikkområdet denne perioden.

For Hans Nordgård er dette kjente toner.

– Det blir egentlig mye festtaler. De kan sette inn noe mere ressurser, men det blir det ikke resultater av. Vi er nødt til å bygge om skolene skal vi få bukt med frafallet, fastslår han.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.