NRK Meny
Normal

Vil binde Lofoten og Vesterålen sammen

Regjeringen ønsker å gjøre ferdselen mellom Lofoten og Vesterålen ferjefri. Nå foreslår de at en tunnelløsning skal erstatte Hadselfjordens ferjesamband.

Tale i Melbu

Under statsministerens tale i Melbu i dag fortalte hun om regjeringens planer for Lofoten og Vesterålen.

Foto: Ragne Riise / NRK

Statsminister Erna Solberg (H) tjuvstartet valgkampen i går med en nordlandsturne. I dag kom hun med nordlandsjekta «Brødrene» gjennom Raftsundet.

Etter å ha reist sjøveien mellom Lofoten og Vesterålen går Regjeringen ut med at de vil tilby fylkeskommunen å sette i gang et arbeid med en konseptvalgutredning, for en fremtidig kryssing av Hadsel-fjorden.

– Vi skal gjøre det enklere for innbyggerne å ferdes mellom regionene. En mulig tunnel under Hadselfjorden vil kunne knytte lokalsamfunnene i Lofoten og Vesterålen enda tettere sammen, sier statsministeren i talen hun holdt i Melbu i dag .

Laster kart, vennligst vent...

Det er her, mellom Fiskebøl og Melbu, at statsministeren ønsker en ferjefri forbindelse. Forslaget er å bygge en tunnel under fjorden.

Søker gevinst

I en pressemelding fra Samferdselsdepartementet bekrefter de at Regjeringen ønsker å utrede en fremtidig kryssing av Hadselfjorden i Nordland.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sendte ut pressemelding om departementets planer for Hadselfjorden.

Foto: Olav Heggø / Fotovisjon

– Vi ønsker å få fram både gevinster og kostnader ved en eventuell ferjefri forbindelse mellom Fiskebøl og Melbu i Nordland, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Konseptvalgutredningen (KVU) innbefatter en helhetlig vurdering av transportsystemet i Lofoten og Vesterålen, og vil ta for seg grenseflater mellom vei, ferjestruktur og lufthavnstruktur. I tillegg vil regionale virkninger av et eventuelt mer integrert transportsystem i regionen også vurderes.

Erna Solberg på båt i Hadselfjorden

Her er ordfører i Vågan, Eivind Holst (H), statsminister Erna Solberg (H), og ordfører i Hadsel, Kjell-Børge Freiberg (FrP), på båten i Hadselfjorden.

Foto: Ragne Riise / NRK

Ordfører i Vågan, Eivind Holst (H), holdt tale etter statsministeren var ferdig. Holst er positiv til forslaget fra regjeringen.

– Dette er en gledens dag! Vi håper fylkestingpolitikerne sier ja til muligheten de gir oss, og sier ja til å utrede tunnelen.

Tidligere har Vågan kommune jobbet mot tunnelforbindelsen, men i talen forteller ordføreren at han er svært positiv til en tunnel under Hadselfjorden.

– Hadde jeg sagt at dette for ti år siden hadde jeg ikke blitt valgt som ordfører, sier Holst.

Satser på infrastruktur

– Regjeringen satser kraftig på å bygge ut bedre infrastruktur. Økt fleksibilitet og redusert reisetid skaper bedre bo- og arbeidsregioner, og er viktig for næringsutvikling og samfunnsutvikling, skriver samferdselsministeren i pressemeldingen.

Statsministeren mener infrastruktur er viktig å ha i fokus, med tanke på ressursene landet sitter på.

– Norge er et ressurssterkt land, og skal ha infrastruktur i verdensklasse, skriver hun i pressemeldingen.

I følge Samferdselsdepartementet skal de i løpet av kort tid tilby Nordland Fylkeskommune at Statens vegvesen får i oppdrag å starte arbeidet med KVU.

Ifølge NTB ankommer Solberg Sortland bibliotek klokken 16, hvor hun tas imot av Sortland-ordfører, Grete Ellingsen. Senere er det avreise til Ellingens hytte på Holm, før statsministeren returnerer til Sortland hotell senere på kvelden.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.