Hopp til innhold

Vil bidra til å fjerne psykose-fordommer

I mange år levde Veronica Schultz med tunge psykoser. Nå deler hun og andre sine erfaringer med både pasienter og fagfolk i det som er en ekte psykiatri-suksess.

Sulissemniar

Hvert år møtes flere titalls mennesker med alvorlig psykisk sykdom og et knippe fagfolk til et to dagers seminar. Denne uka feiret de tiårsjubileum. Rita Hove til venstre og Veronica Schultz til høyre.

Foto: Barbro Andersen / NRK

Denne uka feires tiårsjubileet for en noe uvanlig konferanse i Nordland, og Schultz er sentral i gjennomføringen.

Hvert år møtes nemlig flere titalls mennesker med alvorlig psykisk sykdom og fagfolk til et to-dagers seminar med navn Sulis-seminaret.

– Det er en kjempeinteressant konferanse. Jeg synes det er fint å komme sammen med folk jeg kjenner, og ikke kjenner, for å diskutere problemene våre. Sammen er vi sterke, smiler Veronica Schultz fra Bodø.

Rita Hove

Rita Hove i psykoseteamet ved Nordlandssykehuset har vært med siden starten.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Da hun var 16 år gammel ble hun psykisk syk, og fikk etter hvert diagnosen schizofreni. Veronica levde i flere år med tunge psykoser, og flyktet inn i sin egen fantasiverden.

– Jeg skjønte ikke forskjell mellom fantasi og virkelighet. Jeg forsto ikke at jeg var syk. Slik var det i mange år. Jeg kunne sitte og se opp i taket, og plutselig dukket det opp en engel eller en edderkopp. Jeg tenkte jeg var helt normal, men det var jeg jo ikke, sier hun ettertenksomt.

Men etter hvert ble hun friskere og friskere. Nå bruker Veronica tiden på å hjelpe andre i samme situasjon.

– I dag har jeg det kjempebra psykisk. Når jeg er blitt så frisk som jeg er nå, så har jeg lyst til å forstå andre. Jeg vil hjelpe andre med samme problem, særlig de unge. Bidra til å få bort fordommene, rett og slett.

Bryte ned grenser

Nå er hun med i ressursgruppa til Sulis-seminaret, en konferanse som arrangeres årlig i Sulitjelma i Nordland.

Noe av hensikten med seminaret er å bryte ned grenser mellom pasienter og fagfolk.

Ressursgruppa består av både brukere og fagfolk, og planlegger neste års seminar.

Denne uka feiret seminaret tiårs-jubileum. Rita Hove i psykoseteamet ved Nordlandssykehuset har vært med siden oppstarten.

– Jeg tror seminaret har betydd veldig mye, både for deltakerne og oss som har vært med å arrangere det, forklarer Hove.

– På hvilken måte?

– For oss fagfolk har det bidratt til å øke nysgjerrigheten og ønsket om å forstå d

– Unikt konsept

Hun mener konseptet er unikt, og skulle ønske flere kunne adoptere det.

– Jeg vet ikke om andre steder i landet hvor man samler så mange mennesker med den type relativt alvorlige utfordringer på ett sted, og bruker to dager på å fordype oss i det.

Veronica Schultz

Veronica Schultz ble syk da hun var 16 år. Nå hjelper hun andre i samme situasjon.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Det som slår meg er den enorme rausheten folk har i en sånn gruppe overfor hverandres problemstillinger og utfordringer. Sulis-seminaret har hjulpet folk å sette ord på opplevelser som for mange er vanskelig å beskrive for andre, legger Hove til.

– Hvorfor har dere laget en konferanse for å feire ti år?

– Fordi vi tenker at Sulis-seminaret er en perle. Det har så mye i seg som er bra, og som vi gjerne vil dele med andre. Vi hadde egentlig håpet at andre steder i landet skulle tent på ideen. Det er definitivt grunn til å feire dette.

– Mye å lære

Rita Hove peker på at brukerne sammen med fagfolk er med i planleggingen og utformingen.

I den ressursgruppen befinner Veronica Schultz seg i år. Hun tror hun har mye å lære også fagfolkene under konferansen.

– Absolutt. De beste psykologene er de som har kjent litt på det selv, tror jeg. Det er viktig med åpenhet rundt disse utfordringene. Det betyr veldig mye at vi er både brukere og fagfolk. Vi har viktige erfaringer å dele.

– Det er bra at vi har et slikt tilbud. Og det ser ut som om Sulis-seminaret er blitt en suksess. Og gjennom Sulis-seminaret får jeg sjansen til å fortelle folk at det ikke er farlig å være psykisk syk, forklarer hun.

Schultz skal blant annet fortelle åpenhjertig om sine egne problemer under konferansen. Hvordan det er å være i bobla.

Og hvordan hun kom seg ut av den.

– Gruer du deg?

– Nei, det er ikke noe farlig. Jeg har hatt mye angst, men ikke for å snakke for store forsamlinger, smiler Veronica Schultz.