Hopp til innhold

Fiskeavfall kan berge ærfuglen gjennom vinterknipa

Å tillate å kaste fiskeavfall i havnene kan berge flere ærfugl. Bestanden har gått kraftig ned siden 1980, og det ønsker forskere ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) å gjøre noe med.

I dag er det forbudt å kaste fiskeslog inne i havnene. Nå vil forskerne bruke verdensarvområdet Vega for å finne ut om det er lurt for ærfuglen at fiskerne igjen får lov å kaste sloget på havet inne ved kaiene.

Unngå vinterknipa

Å tillate ei slik dumping av slog, vil i alle fall føre til at ærfuglen får mer å spise om vinteren.

– Vi lurer på om det kan være en måte å få opp ærfuglbestanden på, særlig ute i øyene. Fuglen vil få litt mer mat og kan dermed kanskje berge seg gjennom vinterknipa, sier forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Arne Follestad.

Forbud i 15 år

I dag er det ikke lov å kaste fiskeavfall i havnebassengene. Forbudet ble innført for omlag femten år siden, og har ført til at ærfuglen har mista ei viktig kilde til mat om vinteren.

– Med å begynne å legge ut mat i havnene igjen så kan vi kanskje klare å bygge opp bestanden på nytt i egg- og dunværa. For Vega på Helgeland er det spesielt viktig, for å sikre øysamfunnet som verdensarvområde.

Vega i søkelyset

Forsker Arne Follestad

Forsker ved NINA, Arne Follestad.

Foto: NINA

Follestad og Norsk institutt for naturforsking har fulgt bestanden av ærfugl på Vega lenge, og mener at Vega er bra sted for å teste ut om det å fore ærfuglen med fiskeavfall.

Vegaøyene er ærfuglens rike. I mer enn 1.000 år har øyværingene dratt opp tang til tørking som de har brukt til reir under skjul av rakved og i små hus bygget av stein.

Ærfuglreir

Ærfuglreir.

Foto: Arne Nævra

Nå har forskerne sendt en søknad til Fylkesmannen i Nordland der de ber om å gjennomføre et forsøk på Vega.

– Det vi kan lure på er jo om den bestanden som var ganske høy for 20-30 år siden, da den fikk såpass mye mat i havene, var kunstig høy. Kanskje er bestanden i dag nede på et nivå som er mer tilpassa det naturlige næringsgrunnlaget ute i øyene, sier forsker Arne Follestad.