Hopp til innhold

Vil at du skal bytte ut denne med nøtter, soya og quinoa

I fjor spiste vi nordmenn hele 6 500 tonn med ribbe til jul. Framtiden i våre hender vil at vi skal spise mindre kjøtt i jula, men tror ikke nordmenn vil bytte ut ribba med vegetarmat med det første.

Ribbe med sprø svor

TRADISJON: Ribbe med sprøstekt svor er noe som for mange hører jula til. Men norsk julemat er dessverre ikke spesielt klimavennlig.

Foto: Opplysningskontoret for Kjøtt / Aina C. Hole

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Medisterkaker av quinoa, nøttestek framfor ribbe og soyapølser istedetfor sosisser?

Julen handler for mange om tradisjoner, men de norske julemattradisjoene er dessverre ikke spesielt klimavennlig. Derfor ønsker Framtiden i våre hender at vi skal satse mer på vegetariske alternativer til julebordet.

  • Se oppskrift på «Vegisterkaker» nederst i saken

– Festmat trenger ikke inneholde kjøtt eller fisk. Vi ser at det er en endring her i Norge når det gjelder vegetarmat. Det blir ikke lenger sett på som noe rart eller skummelt, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Arild Hermstad er leder i Framtiden i våre hender

Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender, håper nordmenn blir litt mer bevisst på kjøttforbruket i jula.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Han sier det er mange fordeler med å velge et vegetarisk julemåltid.

– Hvis vi kutter ned på kjøttinntaket, så vil det være det miljøtiltaket som gir mest effekt med tanke på klimagassutslipp og andre miljøeffekter. Man sparer arealer og ferskvannsressurser. I tillegg er det bra for helsen.

Spiser 76 kilo kjøtt pr person

I snitt spiser vi nordmenn rundt 76 kilo kjøtt pr person i løpet av året. Forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid, fra 53 kilo i 1989.

Hvordan maten vår lages, hvor den lages og hvordan den transporteres gjør den mer eller mindre miljøvennlig. Storfekjøtt har for eksempel 30 ganger så stort CO2-utslipp som hvete.

Lager vegetarisk julemat

MATKURS: Ved Bodin videregående skole i Bodø, lærte de denne uken å lage vegetarisk julemat. Her er kursdeltakerne i gang med å lage vegisterkaker.

Foto: Munevver Yildiz

Men om nordmenn er klare til å bytte ut ribbe, pinnekjøtt og lutefisk med soya, korn og nøtter, er han mer usikker på.

– Det kan bli for mye det gode og mange vil ha godt av å bytte ut noe av julematen med noe vegetarisk. Men veldig mange av oss vil nok holde på gamle tradisjonene og kommer nok til å gjøre det i en lang tid framover. Men vi vet ikke helt hva de yngre kreftene har lyst til å spise i framtiden.

Vegetarisk julebord

Hermstad i Framtiden i våre hender tror at det sakte med sikkert skjer en endring i folks matvaner.

– Vi ser at norske forbrukere endrer matvanene sine. De ønsker å spise mer miljøvennlig og sunt. Vi håper at det er en endring som kommer til å skje raskt, men det er ikke slik at vi vil at alle skal bli vegetarianere. Vi har som mål at de aller fleste av oss skal ha noen kjøttfrie måltider i uken.

Han viser til at Utenriksdepartementet i år har valgt å invitere til et vegetarisk julebord.

– At UD nå skal ha vegetar julebord har jo enorm symboleffekt. Det er med på å vise at festmat ikke trenger å inneholde kjøtt eller fisk. Vi har hatt vegetarmat på våre arrangementer i flere år og det har vært stor suksess.