Hopp til innhold

– Nye øltyper har endret drikkevanene våre

– På få år har det dukket opp stadig flere bryggerier og nye øltyper. Vi drikker stadig mer øl, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting.

Brygger Steinar Andersen holder styr på ølbryggingen i Bådin i Bodø

Brygger Steinar Andersen holder styr på ølbryggingen i Bådin i Bodø.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

I et lite lagerlokale på Alstad i Bodø holder mikrobryggeriet Bådin til. I fjor solgte det dugnadsbaserte bryggeriet over 60.000 flasker med lokalt øl. I år håper de å selge over dobbelt så mange.

– Vi er i en tid der ølinteressen er stor og vi har sju sorter tilgjengelige. Omsetningen har nå blitt så stor at vi endelig har fått til å ansette vår første fulltids brygger, sier markedssjef i Bådin, Morten Iveland.

Daglig leder Morten Iveland og nyansatt brygger Steinar Andersen ser på mens ølet "Vestfjorden" tapp

Markedssjef Morten Iveland og nyansatt brygger Steinar Andersen ser på mens ølet 'Vestfjorden' tappes.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Bryggeriboom

De siste fem årene har antall medlemsbedrifter i Bryggeriforeningen økt dramatisk og alle nye er håndverksbryggerier eller mikrobryggerier. I følge Bryggeriforeningen er det i underkant av 70 små håndverksbryggerier her i landet og nesten alle har kommet til etter 2012.

Tomme flasker settes på maskinen for å få etikett.

Tomme flasker settes på maskinen for å få etikett.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Håndverksbryggeriene har vokst veldig, og de økte med over 40% i fjor. Nå står de for rundt 3% av all ølproduksjon i Norge, sier direktør i Bryggeriforeningen, Petter Nome.

Tomme ølflasker klare for tapping i Bodø

Tomme ølflasker klare for tapping i Bodø

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Det er særlig i distriktene at bryggeriene har dukket opp, og det fins nå bryggerier i over 60 kommuner. Nome tror at utviklingen er en trend i tiden.

– Dette kommer nok som en motreaksjon mot det folk oppfatter som ensformig øl fra de store bryggeriene, sier han.

Brygger Steinar Andersen kontrollerer produksjonen på Bådin bryggeri

Brygger Steinar Andersen kontrollerer produksjonen på Bådin bryggeri

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Vi drikker mer - og mindre

I fjor ble det brygget over 1000 forskjellige ølsorter i Norge og for første gang på mange år har ølkonsumet økt på bekostning av vinkonsumet. Vi drikker ikke så mye mer øl, men vi drikker annerledes med flere øltyper og mer spesialøl, sier Nome.

– Det virker nå som om denne utviklingen gjør at vi drikker mindre alkohol, selv om folk drikker mer forskjellig øl. I tillegg representerer dette en ny og ansvarlig drikkekultur hvor det ikke handler om å drikke så mye, men det handler om å drikke forskjellige ting, sier Nome.

Flaskene pakkes for hånd ved Bådin i Bodø.

Flaskene pakkes for hånd ved Bådin i Bodø.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Ølet vil bli billigere

Selv om det har dukket opp nye bryggerier nesten overalt, tror Nome at flere vil forsvinne etter hvert.

– Etter hvert vil nok prisene falle på grunn av den økte konkurransen og da vil nok flere bryggerier bukke under, sier han.

I Bodø er ikke Morten Iveland spesielt bekymret for dette.

– Vi skal nok klare å imøtekomme de prisene publikum krever i takt med at vi øker produksjonen, sier Iveland.

Bryggeriet har anskaffet en brukt maskin fra Tyskland for å hjelpe til med flasking og korking.

Bryggeriet har anskaffet en brukt maskin fra Tyskland for å hjelpe til med flasking og korking.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK