Hopp til innhold

Vet ikke om noen ny seismikkrapport

Oljedirektoratet kjenner ikke til at det kommer nye råd fra forskerne om status for torskegytingen utenfor Lofoten og Vesterålen.

Gytetorsk

Hver tiende torsk utenfor Lofoten og Vesterålen gyter fortsatt.

Foto: Geir Rommetveit / NRK

Torsdag 15.mai skal seismikkskytingen utenfor Lofoten og Vesterålen starte opp etter planen.

Men nå kommer Havforskningsinstituttet med en ny rapport om konsekvensene av seismikkskyting i Lofoten og Vesterålen, dagen før den planlagte oppstarten.

Ukjent for Oljedirektoratet

De nye funnene kan gi motstanderne gode kort på hånden, og forpurre planene til Oljedirektoratet.

Men oljemyndighetene kjente ikkje til rapporten, før NRK opplyste de om det.

- Vi har ikke fått noen informasjon fra Havforskningsinstituttet om at de ønsker å gi ut en ny uttalelse, sier direktør Sissel Eriksen i Oljedirektoratet.

Torsken gyter fortsatt

For opprinnelig hadde Havforskningsinstituttet gitt tommelen opp for seismikkskytingen. Men så bestemte de seg for å forske mer etter at fiskere rapporterte om gytende kysttorsk.

Seismikkskyting bruker lydbølger for å finne indikasjoner på olje og gassforekomster, men det fryktes at den også kan ta livet av torskeyngel.

Akkurat nå er havforskningsinstituttets skip M/S Falkungen på tokt i Lofoten. De har funnet 75% kysttorsk i området, og at hver tiende av disse driver med gyting.

Nye råd i neste uke

En ny rapport vil fortelle om det er mulig å starte opp med seismikkskyting, det kan Erik Olsen ved Havforskningsinstituttet fortelle.

- Når de genetiske analysene er ferdige i begynnelsen av neste uke, så vil vi gjøre en ny helhetsvurdering, og se om det da er kommet frem ny informasjon som gjør at vi da vil gjøre om vårt råd. Det vil komme på onsdag, sier Erik Olsen ved Havforskningsinstituttet.

Dette er altså dagen før direktoratet hadde planlagt seismikkskyting, og Olsen sier at rådene deres ofte blir fulgt.

- Våre råd pleier å bli lyttet til ved vanlige søknader om seismisk aktivitet, sier Olsen.

Likevel vet altså ikke oljedirektoratet om at rapporten kommer, og nå sliter de med å sette en endelig startdato på prosjektet.

- Det kommer stadig ny informasjon, og noen eksakt dato kan jeg ikke si i dag, sier Eriksen.