Hopp til innhold

Hun leder landets største barnevernssamarbeid

Et mer spesialisert barnevern er målet for landets største regionale barnevernssamarbeid i Vesterålen.

Lisbeth Ringstad

Lisbeth Ringstad er leder for det sammenslåtte barnevernet i Lødingen, Andøy, Øksnes, Bø, Hadsel og Sortland.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Et godt barnevern er ikke en enkel sak, det har mange sett i tv-serien «Barnets beste» på NRK. Dette har de tatt konsekvensene av i Vesterålen.

Lisbeth Ringstad er leder for det sammenslåtte barnevernet i Lødingen, Andøy, Øksnes, Bø, Hadsel og Sortland. Resultatet har blitt Vesterålen barnevern.

– Ved å slå sammen barnevernet i de seks kommunene oppnår vi samlet en større kompetanse og vi skaffer oss bedre kunnskaper. Man blir veldig alene ved å drive barnevern i den enkelte kommune, og forholdene blir ofte veldig tette. Nå slipper vi å jobbe med naboene og vennene våre, sier Ringstad.

33 ansatte

Vesterålen barnevern har 33 ansatte og ble etablert 1. januar i år. Tjenesten skal tjene om lag 32.000 innbyggere. Det er betjente lokalkontorer i alle kommunene, men på Sortland ligger hovedkontoret. Et av målene med Vesterålen barnevern er at de ansatte skal kunne spesialisere seg på ulike felt innen barnevernet.

– Vi har arbeidet på hele tjenestekjeden før, og gjort alt det som folk i barnevernet gjør i hver lille kommune. Nå er det et ønske om at vi skal bli flinkere til å ta tak i tunge og vanskelige saker, og få lov til å fordype oss innenfor de enkelte fagområdene i framtida, sier Lisbeth Ringstad.

En av intensjonene med sammenslåingen av barnevernet i Vesterålen er å få til et mer åpent barnevern.

Og Lisbeth Ringstad tror NRK-serien «Barnets beste» er med på et sterkere fokus på hva barnevernet er.

(artikkelen fortsetter under)

Barnevernet i Nesna

De ansatte på Nesna har gitt barnevernet et ansikt gjennom serien «Barnets beste» på NRK.

Foto: Nader Izadpanah

Ingen hemmelig tjeneste

– Barnevernet skal ikke være en slags hemmelig tjeneste som man lett kan få inntrykk av, og slett ikke noe utilgjengelig sted for folk flest. Jeg håper virkelig at vi skal bli en åpen institusjon til barnets beste, sier Lisbeth Ringstad.

Vesterålen barnevern har derfor fått laget seg egen hjemmeside på internett, der alle kan gå inn og skaffe seg opplysninger om barnevernet og barnevernets rolle i samfunnet. Om enkelte skulle oppfatte det som et innsparingsprosjekt å slå sammen barnevernet i Vesterålen og Lødingen så er det feil, sier Lisbeth Ringstad.

– Dette handler ikke om å spare penger, men å bli mer effektive og åpen. Politikerne har vært veldig klar på dette, og at dette gjøres for å få til et godt barnevern. Et barnevern som fungert best mulig, sier Lisbeth Ringstad.