Hopp til innhold

Verneverdig fyr totalskadet i brann

Det brenner kraftig i et fyr på Prestøya utenfor Brønnøysund. – Fyret er verneverdig og helt unikt, sier fagleder i kulturavdelingen i Nordland fylkeskommune.

Brann i fyr på Prestøya

Klokken 10.25 i dag fikk politiet inn melding om brann i fyret på Prestøya, en liten øy utenfor sentrum av Brønnøysund.

SISTE: Brannvesenet har slukket brannen på Prestøya i Brønnøysund. Slukningsarbeidet har vært utfordrende på grunn av husets høye alder. Ifølge brannsjefen er bygget totalskadet.

– Det er kjempetrist. Fyret er blant de mest markante kulturminnene på Sør-Helgeland, som forteller mye om Norges historie som kystnasjon, sier fagleder for nyere tids kulturminner i Nordland fylkeskommune, Ruth Tove Trang til NRK.no.

Klokken 10.25 i dag fikk politiet inn melding om brann i fyret på Prestøya, en liten øy utenfor sentrum av Brønnøysund.

Ifølge politiet befant det folk seg på stedet, men alle skal ha kommet seg ut.

– Vi har fått beskjed om at det befant seg folk i nærheten, men disse skal være i sikkerhet, sier operasjonsleder Vegard Helgesen Riseth.

Redningsskøyta «UNI Helgeland» har bistått med frakt av utstyr og mannskaper.

Ifølge brannmannskaper på stedet brenner det kraftig i taket.

– Så vidt meg bekjent er både brannvesen, ambulanse og politi på øya nå. Hvorvidt de har kontroll er vanskelig å si, vi har ikke fått tilbakemelding fra folket på stedet, sier Helgesen Riseth.

Fra 1895

Prestøya fyrstasjon i Brønnøy

PRESTØYA FYRSTASJON ble bygget i 1895. Her ble det bygget en større fyrbygning med flere rom, samt uthus, fjøs og naust til fyrvokteren med familie.

Foto: Nordland fylkeskommune

Fyret ble bygget på Buholmen i 1895, og ble tatt i bruk året etter. Etter hvert ble det flyttet til Prestøya hvor det ligger i dag.

– Her bodde fyrvokterne med familiene sine helt fram til fyret ble automatisert i 1935, sier Ruth Tove Trang.

Fra et arkitektonisk synspunkt er fyret på Prestøya helt unikt.

– Det spesielle med fyret er at fyrlykta er integrert i fyrvokterboligen. Det er et sjeldent syn på kysten, sier Ruth Tove Trang til NRK.no.

Ikke fredet

Bygget er ikke fredet, men helt klart verneverdig.

– Fyret er utvalgt som nasjonalt og regionalt viktig kulturminne på Sør-Helgeland. Nå får vi se hvor stort skadeomfanget blir. Forhåpentligvis kan fyret restaureres og bygges opp igjen, sier faglederen i kulturavdelingen i Nordland fylkeskommune.

(artikkelen fortsetter under)

Created by InfoDispatcher

– Brenner godt

NRKs reporter Ole-Christian Olsen er i båt rett utenfor fyret.

– Akkurat nå kollapset deler av bygningen. Det brenner godt i andre etasje og mye av takket har falt sammen, sier Olsen.

– Det er brannfolk til stedet på øya og båter utenfor med vannkanoner, men det ser ut som det er for seint å redde bygningen.

– Kan ha vært arbeidsuhell

Innsatsleder Jan Solbakk fra politiet opplyser til Brønnøysunds Avis like før klokken 12 at brannen kan ha startet på grunn av et arbeidsuhell.

– Det har foregått arbeid på bygget i dag, og i den forbindelse har det skjedd et eller annet form for uhell. Men det er ikke mistanke om noe straffbart.

Saken oppdateres

Prestøya fyr

Ifølge politiet befant det folk seg på stedet, men alle skal ha kommet seg ut.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK
Prestøya, Brønnøysund 2