Hopp til innhold

Verdier for 5000 milliarder

Havet utenfor Nordland er verdt opp til 5000 milliarder kroner, mener forsker. Nå vil WWF legge alle oljeplaner på hylla.

De hvite strendene nord på Austvågøya i Lofoten.

STORE VERDIER: Her ute i havet utenfor Nordland ligger det verdier for flere milliarder - også uten at vi henter opp olje og gass.

Foto: Snorre Tønset / NRK

For første gang i Norge har forskerne satt en pris på naturen, fisk og fugler i de oljerike havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Nordland.

Nå er prislappen klar: Havet utenfor Nordland er verdt nærmere 5.000 milliarder kroner.

Ihvertfall i følge forskere i fra Universitetet i Tromsø.

Og slik gikk det til: Først regnet de ut verdien av fisken, turistinntekter og andre inntekter fra havet inn i all evighet. Verdi: 256 milliarder.

Deretter kommer verdien av de verdifulle korallene som finnes på havbunnen, dyr og sjøfugl.

Ikke bare å gå i banken

– Men det er så mange forutsetninger for at havet skal kunne yte dette. Det er ikke slik at det bare er å veksle havvannet inn i banken. Men verdiene ligger der, og gjør det mulig å henet dem ut, sier forsker Margrethe Aanesen.

Rent, friskt hav, i stadig omrøring. Det er noe av det mest verdifulle. Her kan man drive oppdrett av fisk, CO2-utslipp lagres i havet og kloakk og andre utslipp renses.

Men hvor mye er rent hav verdt? Forskerne har regnet på hva CO2-kvoter ville koste, dersom havet ikke kunne lagre CO2-en. De sett på prisen på full rensing av kloakkutslipp og de har satt pris på alternativet, å dive oppdrett på land.

– Det er veldig sterke strømninger i havområdet. Derfor er det veldig godt egnet for oppdrettsaktivitet. Den verdien har vi beregnet til fire milliarder kroner, sier hun.

Verdifullt korallrev

Korallrev

Verdens største kaldtvannskorallrev ligger 35 kilometer fra Røst.

Foto: Mareano-prosjektet

Den største verdien ligger imidlertid derimot på 300 meters dyp. Verdens største kaldtvannskorallrev ligger 35 kilometer fra Røst. Forskerne har regnet ut at det vil koste 3.000 milliarder å reparere skader.

– Det høres mye ut, men vi skal huske på at korallene bidrar mye til oppvekstmiljøet til fisk i havområdet.

Margrethe Aanesen innrømmer at beregningene kan diskuteres, særlig siden det ikke er gjort slike analyser i Norge tidligere. Nå jobber forskerne for å få publisert en artikkel i et vitenskapelig tidsskrift.

I rapporten fra 2008 som er skrevet for Miljøverndepartementet anslår de verdien av havet til over 3.000 milliarder. Les hele rapporten her (Ekstern lenke). .

I sin reviderte utgave prøver Aanesen å sette en mer nøyaktig pris på hva dyr og fugler er verdt.

– Da vil summen bli høyere, kanskje snakker vi om totale verdier på 5000 milliarder, sier hun og understreker at dette ikke er et tall forskerne har funnet på.

– Dette er tall som er framkommet gjennom å bruke kjente og tidligere anvendte metoder samt erfaringsbaserte data, sier hun.

Hun viser til internasjonale metoder for beregning, som blant annet er benyttet i USA.

Så er det oljen

Oljerikdommer i Lotoften

OLJEMILLIARDER: I fjor anslo oljenæringa verdier for 1.200 milliarder på havbunnen.

Foto: Fotomontasje: NRK / Gulesider.no

Men også andre har satt en pris på Lofoten og Vesterålen. I fjor anslo oljenæringa verdier for 1.200 milliarder på havbunnen.

– Dette vil kunne gi opp mot 2000 arbeidsplasser. Dette er et godt argument for å åpne opp for olje- og gassvirksomhet, sa Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens landsforening til NRK i fjor.

Kan skade naturen

Forskeren på Universitet i Tromsø mener rapporten om havverdiene de har skrevet for Miljøverndepartementet, og ikke er et ja eller nei til oljeboring.

– Dersom det blir oljevirksomhet må man vurdere om det er verdt å ofre noen av disse verdiene. Eller om man absolutt eller definitivt bør holde seg unna.

Men Aanesen sier naturen kan bli forandret av oljevirksomhet, særlig ved utslipp eller boreslam.

– Hvis det fører til en forringing av vannkvaliteten og oppsiktsvilkårene for fisken så er det trist, mener hun.

WWF: – På linje med Amazonas

Rasmus Hansson WWF

Rasmus Hansson i WWF:

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Naturvernorganisasjonen WWF mener regnestykket bekrefter at man bør si nei til oljeboring.

– Dette bekrefter to ting. Det ene er at naturverdiene utenfor Nordlandskysten er globalt store, på linje med Amazonas.Det andre vi må holde fast ved, er at alle havinstanser som er blitt spurt har gang på gang sag at i disse områdene må ikke åpnes for oljevirksomhet fordi naturverdiene er så store, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge.

– Tenk på et tall

Men nordområdepolitisk talsmann for Høyre Ivar Kristiansen er ikke enig.

– Dette er gjetteleken tenk på et tall. Det er ikke slik at dersom det ikke blir oljevirksomhet så vil vi få betalt for det. Snarere tvert i mot. Det er en fraflyttingslandsdel som på grunn av vern og mangel på satsing og virksomhet. Samekistens er løsningen og det må vi tro på for framtida også.

Hva mener du? Si din mening om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen her!