– Dersom vi får til dette snakker vi nok om en verdensnyhet, sier Tarald Sivertsen, styreformann i Folla Alger.
Sammen med oppdrettsselskapet Cermaq og forskere fra SINTEF, Nofima, Nord Universitet og NTNU, har de nå satt i gang et spesielt prosjekt.
På oppdrettsanlegget i Steigen i Nordland har de lagt ut 12 kilometer med tau mellom merdene. På tauet er det festet små planter med sukkertare som skal vokse seg store.
Dette er første gang lakseoppdrett og produksjon av tare kombineres i samme anlegg.
Og det gir flere fordeler.
Mer effektiv produksjon
For det første rent produksjonsmessig.
– Her kan vi produsere to ting på det samme arealet. Vi kan bruke de samme menneskene og det samme utstyret, så det gir mange fordeler, sier Silje Ramsvatn, bærekraftsleder i Cermaq Norge.
I tillegg kan slik produksjon være positivt for miljøet.
Taren utnytter nemlig en del næringsstoffer fra laksens avføring, som nitrogen og fosfor, for å vokse. Dette er næringsstoffer vi ikke ønsker for mye av i sjøen.
Med andre ord:
– Taren utnytter skitten fra laksen til å vokse seg stor, ifølge Tarald Sivertsen.
– Og når vi legger ut tauet med algeplantene inne i anlegget, blir gjødslingseffekten bedre enn dersom vi hadde lagt tauene på utsiden.
Taren kan også gi økonomiske fordeler.
Store penger å tjene på tang og tare
– Innhøsting av villtare er milliardindustri i Norge allerede. Her prøver vi å dyrke det, sier Tarald Sivertsen i Folla Alger.
Salg av tang og tare begynner å gi store penger. Blant annet kan en kilo trøffeltang bli solgt for nesten 10.000 kroner.
Etter planen skal taren i Steigen høstes i juni. Da har plantene vokst seg omtrent en meter lang, samtidig som den har bidratt til å rense sjøen for avfall fra oppdrettslaksen.
Håpet er at produksjonen skal gi rundt 75 tonn tare. Etter at den er høstet, vil den bli brukt i produksjon av fôr til griser og storfe i Tyskland og Danmark.
Også det kan være bra for klimaet.
Det er nemlig forsket på at bruk av tang og tare i dyrefôr kan redusere utslipp av metangass betraktelig.
I tillegg håper Tarald Sivertsen at denne måten å dyrke tare på vil få konsekvenser for oppdrettskommunene langs kysten.
– Ved å lage det vi kaller et flerbruksanlegg vil vi forhåpentligvis få en mer miljøvennlig måte å produsere både laks og tare på. I tillegg vil det kunne gi flere arbeidsplasser og en bedre sirkulærøkonomi, sier Sivertsen.
– Tare har blitt produsert i mange år, men denne metoden er helt ny. Å prøve å lage et industrielt produkt av dette er kjempegøy.