Verdenskjent samisk artist åpnet kunstutstilling

Lørdag holdt Mari Boine en eksklusiv konsert i Saltdal i anledning billedkunstner Per Erik Addes 89. bursdag og første salgsutstilling i eget galleri.

Kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist

Kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist har ikke ord for å beskrive hvor flott Mari Boines konsert var.

Foto: Anita Borkamo / NRK

Den verdenskjente samiske artisten Mari Boine holdt lørdag konsert på Adde Zetterquist kunstgalleri på Storjord i Øvre Saltdal, til ære for billedkunstner Per Erik Adde, som nettopp har rukket å bli 89 år gammel.

Addes kunstneriske uttrykk er blant annet preget av tilværelsen blant samer i fjelltrakter. Å få Boine til Saltdal i forbindelse med hans separatutstilling, som altså åpnet lørdag, kunne derfor kanskje ikke passet bedre.

Et bergtatt publikum kunne kanskje heller ikke bedt om vakrere rammer for en konsert, i en sal omkranset av malerier som viser noe av det mektige dyre- og naturlivet på Saltfjellet.

Fortalte om egen prosess

Idet Boine gikk på scenen, fortalte hun blant annet om sin egen prosess med å finne ut hvem hun selv er i lys av det som har skjedd med samene de siste to-tre hundre årene.

Publikummet ble deretter tatt tilbake til en tid og et samfunn der den sjamanistiske kulturen ikke ble ansett som god nok, og der de musikalske innslagene bidro til å fortelle en historie om samisk livssyn og identitet. Religionshistoriker Brita Pollan var også med i konserten.

(artikkelen fortsetter under)

Mari Boine åpnet kunstutstilling

Mari Boine er en samisk sanger og musiker og utøver av såkalt «verdensmusikk»

Foto: Anita Borkamo / NRK

Boine sier til NRK at hun tidligere var forknytt, men at hun gjennom musikken fant tilbake til det naturbarnet hun en gang var.

– Men er du en slags medisinkvinne?

– Nei, for jeg vil ikke være noen guru. Men at musikken min kan virke som medisin, det kan man si.

Til toner fra den samiske artisten Mari Boine, åpnet billedkunstner Per Addes separatutstilling i Øvre Saltdal i dag.

FULLT HUS: Mange hadde møtt opp får å få med seg konserten.

30 bilder

Utstillingen er Per Addes første salgsutstilling i eget galleri, og består av totalt 30 bilder malt over en tiårsperiode, ifølge Saltenposten.

Å sette sammen utstillingen og henge opp de 30 maleriene har tatt kunstnerparet Per Adde og Kajsa Zetterquist to dager, skriver avisa.

– Det var en fantastisk opplevelse. Det var et stort ønske å få Boine hit, sier Kajsa Zetterquist til NRK.

Per Adde er enig.

– Lokalet er intimt, og har en spesiell akustikk. Det gjorde at det ble en veldig fin seanse.

– En fantastisk opplevelse

Tidligere næringsminister og fylkesrådsleder i Nordland, Odd Eriksen, stod for den formelle åpningen av utstillingen.

Odd Eriksen

Odd Eriksen hadde tatt turen sammen med sin datter.

Foto: Anita Borkamo / NRK

– Jeg føler et slags eierskap til galleriet, i og med at jeg tok det politiske lederskapet med tanke på å få etablert dette galleriet i sin tid, med god hjelp av folk rundt meg. Det gjør at det er ekstra artig å få lov å komme tilbake hit for å åpne en utstilling for Per Adde, sier Eriksen.

Han beskriver konserten med Mari Boine som «fantastisk».

– Det var en sterk opplevelse å få ta del i en kultur som er litt fremmed.

Norsk dokumentarserie. (1:5) I villmarka på Graddisfjellet i Nordland lever det aldrande svenske kunstnarparet Kajsa Zetterquist og Per Adde. Der har dei bygd opp eit tun av eldgamle hus, og her lever dei for kvarandre og for kunsten. Men dei er også samfunnsengasjerte og har gjort ein stor innsats både for nordnorske kunstnarar og for samane.

Kunstnerparet Kajsa Zetterquist og Per Adde har tidligere også deltatt i programmet «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu».