Verdenskjent instruktør surfet i Lofoten

– Det er helt fantastisk her ute, sier den verdenskjente instruktøren Jack Viorel som lærte bort surfingens hemmeligheter i Lofoten.

Verdenskjent surfeinstruktør i Lofoten

– Vi tenkte det ville være fint å komme til en plass de færreste reiser til, og vise folk hvordan man surfer, sier amerikaneren Jack Viorel.

– Vi tenkte det ville være fint å komme til en plass de færreste reiser til, og vise folk hvordan man surfer, sier amerikaneren Jack Viorel.

Han har vært på alle verdenshavene og instruert små og store i bølgesurfing. Nå har også ungdommer fra Lofoten lært seg brettsporten på ei verdenskjent strand.

– Det er helt fantastisk her ute, sier Viorel.

  • Se fantastiske Unstad i Lofoten i videoen øverst

Første gang

Det er første gang på surfebrett for ungdommene fra Lofoten. Men det er likevel ikke noe problem å komme seg opp på brettet. For en av de beste instruktørene i verden har tatt turen til Unstad for vise dem.

– Det her komme jeg til å fortsette med, det er helt sikkert, sier deltager Lisa Kristin Larsen.

(artikkelen fortsetter under)

Surfere i Lofoten

Det var ikke mange gradene vannet, men kurset til Jack Viorel hadde likevel mange deltagere.

Foto: NRK

Verden rundt

Viorel har reist verden rundt og undervist i surfing. Aller helst vil han hjelpe mennesker som ikke har det så lett.

– Vi reiser rundt og prøver å gi folk som vanligvis ikke har mulighet til å surfe, sjansen til å gjøre det. Vi har camp i India for hjemløse jenter og vi har camper hjemme for barn som har spesielle behov, sier han.

Blir dokumentar

Og kanskje havner denne bølgeturen på film. En fotograf har fulgt dem gjennom hele året og resultatet blir en dokumentar om turen og menneskene de har møtt.

– De lærer ikke bare folk hvordan man surfer, men også at hvis man faller, så kan man reise seg igjen. Og mange av barna og folkene vi jobber med oppdager at hvis de mestrer surfing, så kan dem mestre mange andre ting, sier filmfotograf Matt Batchelor.

Surfeboom i Lofoten

Jack Viorel er ikke alene om å oppsøke Lofoten for å surfe.

I vinter var den amerikanske frisurferen Dane Gudauskas på samme sted. I halvannen uke var han i Nord-Norge sammen med frisurferkompisene Alex Parker and Keith Malloy.

De fryktløse våghalsene som kom til Lofoten fikk oppleve Nord-Norge på sitt mest ekstreme. I tillegg til monsterbølgene utenfor den 200 meter brede stranda på Unstad, fikk surferne oppleve skikkelig uvær med snøstorm og nordlys under oppholdet.

(artikkelen fortsetter under)

Ekstremsurfing i Lofoten

– De var vilt begeistret. Keith Malloy sa at han aldri hadde opplevd barskere forhold enn på Unstad, sier Tommy Olsen, som sammen med kona Marion Frantzen driver surfecampen på yttersida av Lofoten.

Han forteller at frisurferne reiser verden rundt for å finne nye, uberørte surfesteder. Lofoten er foreslått til Unescos verdensarv-liste og regnet for et av de vakreste naturområdene i verden.

– Alt i alt var det utfordrende å surfe i såpass tøffe forhold. Men samtidig fullstendig annerledes enn hva vi er vant til i California. Bølgene var fantastiske. Jeg elsket hvert sekund, sier Dane Gudauskas.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.