Verdens første tørrfiskopera

Hva tørrfisk og en italiensk adelsmann sitt forlis for snart 600 år siden har med opera å gjøre får du vite på Røst 4. august.

Queriniopera

Røst-koret forbereder seg til verdens første tørrfiskopera i Querinihallen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Da skal «Querini» ha premiere i Querinihallen. Vi gleder oss stort her ute, og med hånden på hjertet tror jeg dette blir kjempebra.

Hildegunn Pettersen er født og oppvokst på Røst, og har levd med fortellingen om Pietro Querini og hans menn så lenge hun kan huske. For seks år siden fikk hun ideén om å lage opera av historien.

– Den første tanken som slo meg var å få til et syngespill om Querini. Men etter som jeg er utdannet operasanger var det naturlig for meg at det ble en opera, smiler Hildegunn Pettersen, vel vitende om at opera ikke er et begrep man først og fremst forbinder med Røst.

Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Hildegunn Pettersen var 17 da hun reiste fra Røst for å utdanne seg til operasanger.

Henning Sommerro og Ragnar Olsen

Hildegunn Pettersen fikk med seg tidligere ordfører på Røst, Arnfinn Ellingsen og tidligere kultursjef Tor Arne Andreassen, som nå er ordfører. Arbeidet med «Querini» begynte så smått å ta form. Henning Sommerro sa ja til å skrive musikken og Ragnar Olsen tok på seg jobben med å skrive librettoen.

«Querini» handler om den italienske adelsmannen Pietro Querini som sammen med sitt gjenværende mannskap fant sin redning på Røst. Etter å ha lagt ut fra Kreta i april året før, med tre skip lastet med de edleste varer, med kurs for Flanderen i det nåværende Belgia.


Querini og hans menn kom aldri dit. Storm og dårlig vær gjorde at skipene kom bort fra hverandre, og til slutt måtte Querni og hans menn gå i livbåtene. Den 5. januar 1432 fant Querini og hans gjenværende mannskap sin redning på Røst.

Les om Røst og Querini i fylkesleksikonet

Om det havet gir tilbake

– Operaen om Querini handler ikke bare om hans utrolige reise, men like mye om det å savne noen på havet, og ikke minst det å miste noen på havet. At havet er brutalt, at havet tar. Men også at havet gir, at det du tror du har mistet, det får du tilbake.

Hildegunn Pettersen har rollen som Maria, som var gift med Querini sin skipper, Bernardo da Caglieri.

– Maria har mistet alt håp, det har gått lang tid siden hennes mann forlot Venezia, og hun er helt sikker på at han har forulykket på havet. Så synger hun om alt det de to drømte om og som de skulle dele. Som det blir ingenting av, og at det måtte kanskje bli slik, fordi han var sjømann og ville ut på havet.

En lykkelig slutt

Hildegunn Pettersen vil ikke røpe for mye av handlingen, men ettersom denne delen av fortellingen er kjent fra før fordi det hele ble nedskrevet etter at Querini og hans mannskap som overlevde forliset, kom tilbake til Venezia, legger hun ikke skjul på at det hele får en lykkelig slutt.

– Bernardo er blant de overlevende, men da han kommer tilbake til Venezia har Maria giftet seg på nytt. I sin hellige overbevsning om at hun er blitt enke. For å bote på sin synd og skam, vil hun gå i kloster og leve resten av livet sitt der. Men Bernardo tilgir henne og tar henne tilbake. Han er en raus mann, medgir Hildegunn Pettersen.

– Alle har noe å lære av «Querini»

«Querini»

Hildegunn Pettersen i «Querini».

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Hun mener bestemt at vi alle har noe nå lære av fortellingen om Querini og hans menn, som fikk livet i gave på Røst og som vendte tilbake til Venezia med totalt forskjellige verdisyn. Fra å være en høy adelsmann omgitt av masse rikdom, opplever Querini å bli totalt ribbet etter å ha sett døden i hvitøyet. Om oppholdet på Røst sa han at han hadde vært tre måneder i paradisets første krets, til skam og skjendsel for alle Italias riker.

– Det han mente var at på Røst hadde de ingen materiell rikdom, alt det de hadde ga de bort, fordi de ville hjelpe andre, en utrolig verdi. Når Querini reiser tilbake til Italia, er han en helt annen mann. Vi som lever i dag har alle noe å lære av dette, om livet vi velger å leve.

«Querini» skal oppsettes i Querinihallen på Røst, med tre forestillinger. Kulissene begynner å ta form, og er snekret sammen på et av fiskebrukene på øya. Blant annet i form av ei veneziansk bru, stevnet på en gondol og en tørrfiskhjell, som skal binde sammen Venezia og Røst.

Tørrfisken som samlende symbol

Queriniopera

Det bygges og klatres i tørrfiskhjell.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Et samlende symbol er tørrfisken, som Querini fikk med seg tilbake til Italia. Alle vet vi hva tørrfisken betyr for Røst i dag, det er tørrfisken folk lever av her ute. Og slik ønskler vi at 1400-tallet og dagens samfunn skal møtes til slutt. Vi har laget en skikkelig tørrfiskavslutning, mer vil jeg ikke røpe, sier Hildegunn Pettersen.

«Querini» koster omlag 4 millioner kroner. Det meste av pengene er på plass, med solid støtte fra blant andre Norsk Kulturråd, Røst kommune og næringslivet på Røst.

Imponert av røstværingene

«Querini»

Kvinnene i Røst-koret forbereder seg på verdens første tørrfiskopera.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Jeg er veldig imponert over lille Røst med sine vel 600 innbyggere og den støtten vi har fått, både fra kommunen og fra næringslivet. Jeg vil se de andre små kommunene på vår størrelse som gjør noe lignende, sier Hildegunn Pettersen.

Fra en smule skepsis i begynnelsen har interessen for operaen snudd kraftig på Røst. Nå trykker nesten alle «Querini» til sitt bryst, og Hildegunn Pettersen tror dette handler om identitet og tilhørighet.

– «Querini» er Røst-folket sin opera, som vil vise for hele verden at dette får vi til. Dugnadsånden er ganske sterk her ute i havgapet, og alle ser at hvis vi jobber sammen, så får vi det til. Vi skal huske at røstfolket er et veldig stolt folk. Jeg lurer på hvga Querini selv hadde sagt hvis han hadde sett hva som foregår her ute nå. Og hvis han hadde fått være med på premieren 4. august. jeg tror han hadde blitt stolt. Kjempestolt. Smiler Hildegunn Pettersen.

Har kjøpt sin første operabillett

Julian Nilsen

Julian Nilsen (82) har kjøpt operabillett for første gang i sitt liv.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

En av de mange røstværingene som allerde har kjøpt billett til operaen er Julian Nilsen (82). Han er pensjonert fisker og har aldri vært på opera.

– Endelig blir det opera på meg. Jeg tror det blir flott. Og sterkt. Dette er stort, medgir han.

Queriniopera

Anne Marit Sæther har regien.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Pietro Querini skal synges av Magne Fremmerlid, som er fast på Den Norske Opera. Det er også Kjell Magnus Sandve, som synger rollen som Marias mann, Bernardo da Caglieri, og som er Querini sin skipper. Emilie Tverbak fra Bodø har rollen som Inga, ei ung jente fra Røst. Regien er ved Anne Marit Sæther fra Cirka Teater i Trondheim, musikken står Bodø Sinfonietta for, og koret er Røst-koret.