Hopp til innhold

Ektepar kjører jorda rundt: – Norge er helt fantastisk

Ekteparet Madeline (53) og Philip (60) fra Australia reiser verden rundt i sitt mobile hjem, og har forelsket seg i Norge.

Ekteparet Madeline (53) og Philip (60) fra Australia

De har tilbakelagt flere hundre tusen kilometer. Denne turen antar paret vil gi dem ytterligere 40.000 kilometer langs ymse veier i Europa og Asia.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

Madeline og Philip Custance er fra Adelaide i Australia. Når NRK møter dem står de i fergekø i Bodø på vei mot Lofoten. Det er ikke vanskelig å få øye på campingbilen deres selv i en lang og hektisk kø.

– Norge er veldig spektakulært. Det er fascinerende med kombinasjonen av utsikt, sol og snø i veikanten, sier Madeline.

Ekteparet har vært i Norge i en måned så langt med deres store campingbil dekorert med australske flagg og kenguruer. Det er deres første besøk i landet.

Planlegger ikke stort

– Vi kom opp til Oslo på danskeferga, så har vi kjørt i sikksakk langs europavegene nordover. Vi hadde ikke gjort noen undersøkelser på forhånd. Vi fulgte veiene, Philip.

Nå står øyhopping for tur, før paret vender snuten nordover og deretter mot Østen.

– Vi er på vei til Murmansk i Russland, så reiser vi videre til Kasakhstan, til Turkmenistan, Kirgisistan, Usbekistan og så skal vi inn til Iran. Derfra kjører vi til Tyrkia hvor vi setter snuten mot Australia 25. november med avreise fra England, forteller Philip.

– Hvordan valgte dere ruta?

– Vi blir eldre, så vi bestemte oss for å ta de litt mer spennende landene nå, og de sikrere landene litt senere.

Turen har de ikke planlagt noe særlig. De vet ikke engang hvor i Lofoten det er de kommer til å ende opp. Paret har bare rammen for ankomst og avgang Australia. Det de bedriver månedsvis med i mellomtida er i det blå.

(Artikkelen fortsetter under)

Madeline og Philip Custances campingbil

Hittil i år har ekteparet reist i to måneder i strekk og skal nå til Nordkapp via Lofoten.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

Nordkapp og Mongolia

– Det er visumene som tar tid. Vi skriver ikke ned alt vi skal gjøre, men vi sjekker litt av og til hvor det er lurt å dra og benytter oss av reiseguider, sier Philip mens han blar i ei bok med bilder av Lofoten.

Paret skal fra Lofoten mot Nordkapp. I fjor kjørte de til Mongolia, Kina og Laos. Hittil i år har de reist i to måneder i strekk, og blant annet skapte hullete veier i Mongolia trøbbel for den store campingbilen.

Der ble ei fjæring ødelagt i ingenmannsland, og en hel landsby måtte hjelpe til for å få bilen på veien igjen.

– Neste år skal vi reise rundt i Europa igjen, året etter skal vi reise til Afrika. Derfra går ferden til Sør-Amerika, sier paret som har en tiårsplan for reising i verden.

– Et ekte hjem

Reisingen foregår i et ekte mobilt hjem, med 400 liter varmtvannstank, vaskemaskin, dusj, mikrobølgeovn og kaffemaskin. Bilen er spesialtilpasset for kjøring på dårlige veier.

– Vi liker å kjøre, og friheten som følger med. Vi har campet på rasteplasser og oppsatte campingplasser, men vi liker også å fricampe ute i naturen. Vi liker at det bare er oss og ingen andre i nærheten.

De har tilbakelagt flere hundre tusen kilometer. Denne turen antar paret vil gi dem ytterligere 40.000 kilometer langs ymse veier i Europa og Asia.

– Vi fryser i norsk sommer

Men selv om nordmenn svetter og avisene skriver om hetebølger, er ikke australierne like imponerte. I Adeleide var det for ikke lenge siden ei uke med rundt 40 grader.

– Været er fint nå, men det har vært et par dager med regn. Folk sier at vi har vært heldige. Den siste uka har det vært nydelig, sier Madeline, mens mannen Philip legger til:

– Vi synes egentlig det er kaldt. Vi har kledd på oss og kjøpt varmeteppe. Nordmenn aner ikke hva en hetebølge er hvis de tror dette er varmt.

Paret har etter flere år på veien skaffet seg rutiner for hvordan dagene skal se ut når de er på tur.

Får ikke sove i midnattssola

– Når vi er på veien liker vi å stå opp rundt klokken 07.30. Så bruker vi om lag to timer på å gjøre oss klare og kose oss litt, sier Philip.

Men det er vanskelig for et par australiere å komme til et land hvor sola skinner hele døgnet.

– Lyset i Norge er uvant for oss. Vi klarer ikke å sove, men begynner å komme oss inn i en rytme nå. Vi merker at nordmenn legger seg sent og står opp litt sent, sier Philip.

– Reserverte men hyggelige nordmenn

Paret forteller at de føler seg trygge og godt mottatt i et Norge de ikke visste så mye om fra før av.

– I et hvilket som helst annet land enn Norge ville vi aldri turt å parkere langs en motorvei. Vi gjemmer oss ofte bak trær og lignende. Men i Norge føler vi oss trygge. Noen stopper og ser på bilen på grunn av flaggene og sånn, men det er bare av nysgjerrighet, sier Madelene.

– Hva er den endelige dommen? Er nordmenn trivelige folk?

– De er annerledes. De er mer reserverte. Men når man begynner å snakke med dem er de svært hyggelige, avslutter Madelene og Philip fra Adelaide.

Philip Custance i Bodø

Reisingen foregår i et ekte mobilt hjem, med 400 liter varmtvannstank, vaskemaskin, dusj, mikrobølgeovn og kaffemaskin.

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK