NRK Meny
Normal

Venter på ekstremværet «Roar»: – Det blir et nervepirrende døgn

Ekstremværet «Roar» har nådd Nordland med ekstreme nedbørsmengder og vind opp mot orkan styrke. – Det blir et nervepirrende døgn, sier Tina Teigland, som frykter store nedbørsmengder skal føre til nytt ras i hagen hennes.

I høst har området blitt fylt igjen med filtergrus

I høst har området blitt fylt igjen med blant annet filtergrus. Men familien føler seg ikke trygge, og er spente nå som ekstremværet «Roar» kommer til Helgeland.

Foto: Privat

– Vi er bekymret og frykter nye ras. Det blir en nervepirrende natt, sier Tina Teigland i Åenget i Rana til NRK.

Tina Therese Teigland

Tina Therese Teigland har bolig like ved rasstedet på Åenget øst for Mo i Rana.

Foto: Privat
Freddie Teigland i hagen i Åenget i rana

Her viser Freddie Teigland hvordan det så ut ved sprekkene på rasstedet i hagen i sommer.

Tidligere i år opplevde Tina, ektemannen Freddie og de to barna på fire og 13 år marerittet. Elvekanten raste ut, og stoppet bare to og en halv meter fra husveggen. Ingen personer kom til skade i raset, men familien Teigland og to andre nabofamilier i Åenget like øst for Mo i Rana ble evakuert av politiet.

– Det var nære på. En skremmende opplevelse, sier Tina Teigland.

Månekrater i hagen

Kommunen og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fikk sikret rasområdet og forebygge ytterligere skader i området. Men en måned etter raset begynte området å sige ut og sprekke opp.

Utglidning etter jordras i Åenget i Rana

En måned etter at store deler av hagen til Tina Teigland og familien raste ut, har grunnen sunket og det har oppstått dype sprekker.

Foto: Rolf Hansen

– I hele sommer har vi hatt et halvannet meter dypt månekrater i hagen. For to uker siden var kommmunen her og fylte i sprekkene. Heldigheten er at det ikke har vært særlig store nedbørsmengder. Derfor er vi ekstra spente nå, sier hun til NRK.

Etter at raset gikk i april ble det lagt ei fylling i skråningen bak huset til ekteparet Teigland. Her er det plassert et dreneringsrør som skal ta unna vannmengdene. Både Rana kommune og NVE har tidligere uttalt til NRK at det ikke er noen risiko for ny utgliding.

– Regnet som kommer nå blir en test på om røret holder. Vi får håpe det gjør det.

Jordras i Rana

Så nær var huset til familien Teigland fra å bli tatt av ras i vår. Tre boliger ble evakuert etter jordraset i Rana i april.

Foto: Tonje Vonstad / tvklipp.no

Verst fredag morgen

Utover ettermiddagen og kvelden vil vinden og nedbøren ta seg opp kraftig, forteller vakthavende meteorolog Mathilda Hallerstig ved Værvarslinga i Nord-Norge.

– Det ventes ekstreme nedbørsmengder, mellom 100-130 millimeter de neste 24 timene. Lokalt kan det komme rundt 150 millimeter på halvannet døgn, noe man ikke opplever mer enn hvert 25. til 50. år. Fredag morgen og formiddag er det også ventet vestlig full storm, med vindkast rundt 35 sekundmeter, sier vakthavende meteorolog Mathilda Hallerstig.

Lavtrykket som er på full fart nordover dannes vest for Island.

Røde Kors øker beredskapen

Grått og vått på Fagervollan, Utskarpen i Rana dag

Grått og vått på Fagervollan, Utskarpen i Rana.

Foto: Odd Tetmo

Det er sendt varsel til lokalforeningene på Helgeland om økt beredskap i forbindelse med ekstremværet «Roar».

Kraftig regnvær i Trøndelag og Nordland fører til at togene på Nordlandsbanen må kjøre saktere enn vanlig mellom Grong og Majavatn, men ellers er det ikke meldt om problemer for trafikken pga. uvær.

Laster kart, vennligst vent...