Hopp til innhold

Venter fortsatt på universitet

I dag åpnet Høgskolen i Bodø - også dette året uten universitetsstatus. Men til neste år håper rekor Pål Pedersen å kunne skru opp nye skilter ved skolen.

Åpning av Høgskolen i Bodø

Tirsdag innledet Høgskolen i Bodø det nye skoleåret.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide

Høgskolen i Bodø jobber på spreng for å bli Norges åttende universitet.

To av fire doktorgradsutdanninger er i gang, og de to siste ligger inne til godkjenning hos Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT). Høgskolen venter på svar allerede i høst.

Viktig anerkjennelse

- Hvorfor er det så viktig å få univesitetsstatusen, rektor Pål Pedersen?

 - Det bil være en stor anerkjennelse for oss. Dette har vi jobbet hardt med i seks-syv år. Alle institusjonene vi sammenligner oss med har allerede denne statusen, og når vi får den om et år vil det være en anerkjennelse av oss på lik linje med Agder og Stavanger, sier Pål Pedersen til NRK.

Høgskolerektoren tror de andre høgskolene i fylket vil nyte godt av universtitetsstatusen når den kommer.

- Nesna og Narvik vil få et sterkere miljø for forskning og utdanningssmiljø i fylket, tror rektoren. 

Spleiselag

Over 60 millioner kroner er spyttet inn for å kunne bytte ut høgskolenavnet med Universitetet i Bodø, og næringslivet, fylkeskommunen og kommunene i Nordland har bidratt på spleiselaget.

Uventet støtte fra nord

Mens tromsømiljøet tidligere har kritisert universitetsplanene i Bodø, gikk sjefredaktør Hans Kristian Amundsen i Nordlys i sommer ut med uventet støtte til Bodø.

- Tromsø vil tjene på at Bodø blir universitetsby. Undervisning og forskning vil konkurrere litt om de flinkeste hodene, men viktigst er at Nord-Norge til sammen styrkes, skriver Amundsen i lederartikkelen. - Dette er en sak som angår alle. Nord-Norge blir rett og slett rikere og klokere når Bodø får universitet, avslutter Amundsen.