NRK Meny
Normal

Venstre-kjerringa mot strømmen

Med slagordet "Reis kjerringa" har Ida Gudding Johnsen, Venstres førstekandidat i Nordland, et klart mål: Å komme seg på Stortinget.

Ida Gudding Johnsen i debatt

STORTINGSKANDIDAT: Venstre har ikke hatt representanter på Nordlandsbenken siden 1969.

Foto: Vilde Bratland Erikstad/NRK

Lykkes hun, vil det være første gang siden 1969 at Venstre har en representant på Nordlandsbenken i nasjonalforsamlingen.

– Det er på høy tid. Når vi nå skal gå fra fossil- til fornybarsamfunnet, så trengs Venstre, sier Johnsen til NTB. Hun peker på at av de ni Nordlands-representantene på Stortinget er åtte for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– De går jo helt imot folkemeningen, slår hun fast.

Samtidig er flere partier, deriblant Arbeiderpartiet som har fire representanter fra Nordland, i ferd med å snu i spørsmålet om LoVeSe.

– Det er jeg veldig glad for. Men dette er jo allerede gammelt. Det som må på plass nå, er nye, grønne jobber i nord, sier Johnsen.

Rent hav

Johnsen som også sitter i partiets programkomité, ønsker å styrke innsatsen mot marin forsøpling, både rydding og forebygging. Dette blir et av de viktigste sakene for stortingskandidaten fra Nordland.

– Vi har styrket programmet og fått inn at vi ønsker å utvikle en marin renovasjonstjeneste og innføre merkeordning og panteordning på utstyr i havbruk- og fiskerinæringen. Dette siste er ekstra viktig i nord, ettersom over halvparten av det marine avfallet i nord kommer fra fiskeriene.

Bryr seg ikke om dårlige målinger

39-åringen blåser av dårlige målinger og laber valgvind for Venstre.

– Akkurat nå er Nordland Venstre faktisk inne på Stortinget med ett mandat. Det viser at det er mulig. Jeg er veldig klar for å greie denne bragden, sier hun.

Av 40 målinger NRK har gjort etter valget, har partiet ligget under siste valgresultat i 33. Av disse har 10 vært under sperregrensen, deriblant de tre siste.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.