NRK Meny
Normal

Venstre-kjerringa mot strømmen

Med slagordet "Reis kjerringa" har Ida Gudding Johnsen, Venstres førstekandidat i Nordland, et klart mål: Å komme seg på Stortinget.

Ida Gudding Johnsen i debatt

STORTINGSKANDIDAT: Venstre har ikke hatt representanter på Nordlandsbenken siden 1969.

Foto: Vilde Bratland Erikstad/NRK

Lykkes hun, vil det være første gang siden 1969 at Venstre har en representant på Nordlandsbenken i nasjonalforsamlingen.

– Det er på høy tid. Når vi nå skal gå fra fossil- til fornybarsamfunnet, så trengs Venstre, sier Johnsen til NTB. Hun peker på at av de ni Nordlands-representantene på Stortinget er åtte for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– De går jo helt imot folkemeningen, slår hun fast.

Samtidig er flere partier, deriblant Arbeiderpartiet som har fire representanter fra Nordland, i ferd med å snu i spørsmålet om LoVeSe.

– Det er jeg veldig glad for. Men dette er jo allerede gammelt. Det som må på plass nå, er nye, grønne jobber i nord, sier Johnsen.

Rent hav

Johnsen som også sitter i partiets programkomité, ønsker å styrke innsatsen mot marin forsøpling, både rydding og forebygging. Dette blir et av de viktigste sakene for stortingskandidaten fra Nordland.

– Vi har styrket programmet og fått inn at vi ønsker å utvikle en marin renovasjonstjeneste og innføre merkeordning og panteordning på utstyr i havbruk- og fiskerinæringen. Dette siste er ekstra viktig i nord, ettersom over halvparten av det marine avfallet i nord kommer fra fiskeriene.

Bryr seg ikke om dårlige målinger

39-åringen blåser av dårlige målinger og laber valgvind for Venstre.

– Akkurat nå er Nordland Venstre faktisk inne på Stortinget med ett mandat. Det viser at det er mulig. Jeg er veldig klar for å greie denne bragden, sier hun.

Av 40 målinger NRK har gjort etter valget, har partiet ligget under siste valgresultat i 33. Av disse har 10 vært under sperregrensen, deriblant de tre siste.